Imaginarium

1/08/2013

Možemo li staviti cenu na maštu? Ako posmatramo tako stvari, koliko biste platili za proizvod dobre mašte? Kroz istoriju čovečanstva smo shvatili da većina stvari koje nas zapravo čine ljudima su upravo potekli iz kreativnosti i, uglavnom mašte. Od naših prvih koraka, dok smo još bili deca, smo gradili naše male svetove koje samo mi znamo i razumemo. Neki od nas su odrastali sa automobilčićima, neke sa Barbie lutkama, a neki i sa imaginarnim prijateljima... Neki od nas nikada neće odrasti i uvek će biti deca, barem iznutra. Ima onih koji znaju sa drugima da dele takve važne stvari, i za to sam im večno zahvalan.

Oni kojima dugujem posebnu salvu aplauza su poznati pod imenom Amanita Design. Ali da ne trčimo pred rudu, predstaviću taj team genijalaca malo kasnije.

Commodore 64
Commodore Cassette Player
Sinclair ZX Spectrum

Imao sam tu "sreću" da živim u Jugoslaviji, pogotovo u doba kada je Ante Marković bio predsednik, pre nego što se naša divna velika država pretvorila u takmičenje ko će pre u Evropsku Uniju. Ne želim da zalazim u političke vode, ovo je samo podsetnik da smo i mi nekada srećno živeli, život je bio dobar. Moja ljubav prema video igrama je počela sa Commodoreom 64. Pre toga sam bezbroj sati provodio na ZX Spectrumu kod kućnih prijatelja mojih roditelja. Da li se sećate beskrajnog štelovanja glave na kasetofonu i traženja igrica na određenom broju kasetofonovih obrtaja? Iako uglavnom uživam u posetama ulici nostalgije, ipak preferiram moderno doba kada je igranje igrica u pitanju, jer pruža nepobediva dobra...

Tokom rata je bio dug period bez ikakvih video igara, sve dok se nisam dokopao svog prvog PC-a, a sa njim i prvih igrica na floppy disketama. Neke su bilo tako velike da su zauzimale i po nekoliko istih tih disketa! Kasnije su se prvo pojavili CD-ROM naslovi, a onda i prve DVD-ROM igrice... 

Kao "gejmer", imam neki svoj poseban ukus za igrice. Nikada nisam voleo first person (or any person) pucačine, ali i dalje volim da gledam dok ih igra mlađi brat moje žene na svom monstruoznom računaru, sa svim podešavanjima na "najjače". Kad god me pita da li bih i ja da probam, uvek samo odmahnem rukom. 

Point & click avanture, mozgalice i sve igre koje prkose zakonima žanrova su uglavnom one koje preferiram. Iako su Need For Speed i Test Drive franšize u poslednje vreme postale pomalo bljutave, ipak se ispoštuje svaki naslov u seriji... Voleo bih da nabavim Playstation ili XBox pa da se ljudski pozabavimo Gran Turismo i Forza Motorsport serijalima, ali to će se vrlo uskoro rešiti. Sve vozačke igrice su prilično samo-objašnjavajuće, te bih se fokusirao na one koje su pomenute na početku teksta. 

Need For Speed: The Run
Need For Speed: The Run
Test Drive Unlimited 2
Test Drive Unlimited 2
Forza Horizon
Forza Horizon
Gran Turismo 5
Gran Turismo 5

Pre svega, svi oni koji nikada nisu igrali Secret of the Monkey Island ustvari nisu nikada ni doživeli pravi gaming experience. Ova franšiza je u osnovi razlog zašto sam se zaljubio u "one" igrice. 

Secret Of The Monkey Island
Secret Of The Monkey Island

Takođe, još jedan kult je započet sa Abe's Odyssey i njegovim naslednikom. Monumentalno velika i bitna igra The Neverhood takođe mora da se pomene. Iz istog perioda se javlja legendardni Grim Fandango. Svi moderni gejmeri, obratite pažnju, možda su ove igre smešne u odnosu na neke moderne hitove, ali ove starudije su odisale obiljem mašte, za razliku od ovih današnjih tehničkih ostvarenja. 

Abe's Odyssey
Abe's Odyssey
Grim Fandango
Grim Fandango
The Neverhood
The Neverhood

Toplo mi je oko srca kad znam da još uvek ima čarobnjaka koji kreiraju tako čudesne igre za starudije poput mene. Skorije sam otkrio Braid, Limbo i Trine (da li još neko primećuje pattern sa pet slova u naslovu?)... Sve su prosto savršene i sve su poprilična fiskultura za mozak. Ako volite takva iskustva i uglavnom izbegavate pucačine u kojima se samo roka na sve što mrda, oduševiće vas ove igrice. Nije greda ni da se pomenu World of Goo i Super Meat Boy. 

Braid
Braid
Limbo
Limbo
Trine
Trine
World Of Goo
World Of Goo
Super Meat Boy
Super Meat Boy

Nego, da se vratimo onim obešenjacima iz Češke. Amanita Design. Njihova prva igra se zove Samorost i mnogo je slatka i može besplatno da se igra online, tako da predlažem da prvo to ODMAH ODRADITE pre nego što nastavimo. Neće ovaj post nigde. Dakle, evo ga link za Samorost

Vrlo uskoro su izbacili i nastavak, koji je takođe divan, ali najbolje stvari su se tek zahuktavale... Oni koji nikada nisu čuli za Machinarium moraju ovog trenutka da idu i googlaju o čemu se radi, dok će oni koji znaju o čemu se radi verovatno samo da se nasmeše u znak odobravanja. 

Verovatno jedna od pet najboljih igrica na svetu. Kakav fantastičan svet su stvorili! Dok igram Machinarium, konstantno imam utisak da igram nešto što je baš onako kako bih ga i ja napravio, samo kad bih znao da imam u sebi takav kreativni naboj. Sada, kad je tu, jednostavno je savršeno. Samo kad bi bilo tako lako napraviti ovakvo remek-delo... 

Na sve strane će vam ispadati vilica, pogotovo kada uzmete u obzir činjenicu da je napravljena sa majušnim budžetom od $1000!!! Ne želim da spoilujem bilo šta, samo želim da vas motivišem da utonete u ovaj magični svet i otkrijete koliko je ovo briljantna igrica. Rećiću samo da je glavni junak mali robot po imenu Josef (nazvan po čoveku koji je smislio reč "robot"). Možete je kupiti na Machinarium oficijelnom sajtu (ili je skinuti negde drugde), zahvalićete mi se kasnije.  

Machinarium
Machinarium
Machinarium
Machinarium
Machinarium
Machinarium

Sreći nema kraja, jer su najavili novu igru ove godine, koja nosi čudan i intrigantan naziv - Botanicula. 

Botanicula
Botanicula

Nadam se da će vas ovaj post naterati da iskopate iz naftalina neke svoje favorite i dragulje iz detinjstva. Slobodno ih podelite u komentarima sa nama, da možemo svi da uživamo.

P.S: Nabavite i muziku iz Amanita Design igrica, jer svaki soundtrack je jednako oduševljenje kao i sama igrica. 

You Might Also Like

43 comments

  1. Prošle nedelje smo sin (2.7 godine) i ja prešli našu prvu igricu zajedno, a to je baš bila Botanicula <3. Uživali smo i on i ja. Gde on zapne, ja pomognem, i obrnuto :). Neverovatno kako dečije mašta i logika u nekim momentima rade mnogo bolje od naše :).

    On nije odustao. Svaki jutro, nakon što se razbudi, dok čeka doručak, počne iz početka. Toliko je uvežbao da pređe celu igricu za par sati. Poslala bih video pozdrav ekipi, da igricu nisam nelegalno nabavila :(. Ali planiram da kupim nešto. Vidim da prodaju majice, ali da nema još uvek sa likovima iz Botanicule.

    Inače, moja omiljena ikada igrica je ipak Syberia :). I naravno, da ne zaboravim Gizmos & Gadgets :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bravo, Tamara, pozdrav za gejmersku porodicu! Gizmos & Gadgets nisam još probao ali svakako sada ide na vrh liste. Syberia je kvlt svakako, nije bilo mesta da se spomene sve, zato ste vi tu, da upotpunimo ovaj post!

      Delete
    2. I meni je drago da sam naletela na nekog ko voli sličan žanr igrica :). Mada, imala sam par izleta u horor žanr (playstation i xbox) i svidelo mi se. Jedino što nisam smela da igram sama i u mraku :D.
      Poslednje što sam igrala je Alice: Madness Returns i dopala mi se. Morala sam da je prekinem na pola jer je drugi sin želeo da izađe, ali sam je ubrzo završila, po povratku iz porodilišta :D.
      Trine sam probala, ali mi nije držala pažnju dugo, ne mogu da se setim zbog čega. Probaću je sada ponovo, svakako, pa se nadam da ću se primiti :). Još neki predlog? :)
      P.S. Setih se sad, Bully-ja sam volela na playstationu.:)

      Delete
    3. Jao, da, Bully! Igrala sam to neprestano! Ali neprestano, nisam išla na predavanja da bih igrala tu igricu! O_O
      Alice hoću da igram, ali isto tako ne smem sama. :D

      Delete
    4. Hihi, i ja ne smem sama da igram pola igrica! A kada se samo setim da sam nekada bez problema igrala Half Life i to u mraku. :) Joj, koliko novih igrica, jedva čekam da skinemo!!! Hvala!

      Delete
    5. Rekoh ja da žene dominiraju mojim blogom, i to ne bez razloga. :)
      Bully nisam igrao, ali preporučio bih svakako Postal, iako je bezumna krljačina, ima neki svoj nedokučiv duh. Alice mi se samo original svideo, ovaj nastavak je bar na tastaturi neigriv s obzirom na dijapazon komandi, verujem da je na konzoli sa adekvatnim kontrolerom itekako zabavna. Keep it up girls, to je i bila ideja ovog posta, da se svi zajedno podsetimo svih vrhunskih igrica!

      Delete
    6. Da, da, i Half Life treba da igramo, mislim da je ima negde u kompu, nego nikako da stigne na red! :D
      So many games, so little time!!!

      Delete
    7. Sprema se neko žensko gejmersko udruženje... a za taj nedostatak vremena bih poseban post spremio, samo da ne deprimiram ljude.

      Delete
    8. Sjajna tema, ce da sastavim svoje favorite sutra :D
      A i ovo sto Tamara kaze kako klincima masta i logika rade bolje, koliko bi bilo sjajno da to postignes i kao odrastao, makar i pola od onog nekad... Bas pricah s Matijom koliko smo detalja zapazali kao klinci, a sad...

      Delete
    9. Upravo to, Miloše, to je takođe jedna sjajna tematika kojom bi se valjalo pozabaviti...

      Delete
    10. Male sive ćelije se uspavale, treba ih probuditi. :)

      Delete
    11. Kao mali smo mnogo više skloni da zapažamo toliko najsitnijih detalja svim čulima. To je ono što je ustvari istinski Nostalgia Factory.

      Delete
  2. Post sam doživio uz dozu nostalgije sa kraja 90-ih godina i Pentiuma na 100 MHz koji je neumorno vrtio shareware, demo a bogami i po koju cijelu igru sa CD-ova tadašnjih informatičkih magazina. Dobar dio igara iz tog doba još uvijek igram: Duke Nukem, Age of Empires, Diablo, Baldurs Gate samo su neke od igara koje uvijek imam instalirane, a što se tiče igara pod koje se može podvući epitet 'mozgalica' su The Incredible Machine, Clone, i još neke čijih se naziva trenuntno ne mogu sjetiti (za razliku od radnje).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oooo Alene, zaboravio sam na The Incredible Machine, hvala na podsećanju, a i za sve ostale naslove! :)

      Delete
  3. Ako voliš point & click, onda MORAŠ da igraš Sam&Max, Wallace&Gromit, Strong Bad, kao i sve ostale Telltale games, genijalne su! Humor je neverovatan u ovim igricama, oduševićeš se. :D
    Igrica Grim Fandango je skinuta, čeka da dođe na red, pored Trine, koju je moj dragi skinuo pre neki dan, videh da je dobra. On isto igra The Walking Dead, a zajedno smo igrali Law and order (obe su Telltale games), to isto preporučujem.
    World of Goo sam obrnula odavno, kao i Machinarium i Botanicula, treba da dovršim Syberia i Limbo. Inače, ja sam isto oduševljena ovakvim igricama, a Machinarium mi je omiljena igrica, dva puta sam je obrnula i mogla bih ponovo, nisam igrala od prošle godine! :)
    Sad baš igram ovaj Samorost, sviđa mi se. Svaka čast na tekstu, moram da ga preporučim u nekom svom narednom postu kad budem pisala o igricama. :D

    @Tamara, svaka čast što tvoj sin igra Botaniculu, samo tako nastavite! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samo da dodam jednu stariju igricu koju sam igrala na play station-u, a to je Crash Bandicoot. Skoro mi je md našao emulator za sp2, čini mi se, i igrala sam Crash sa džojstikom! Oh, kakve radosti! :D
      Takođe odlična igrica koja može da se igra sa džojstikom - Rayman. Ne mogu da opišem svoje oduševljenje ovom igricom! Likovi su mnogo simpatični i sjajno je to što mogu 4 igrača da igraju, mnogo je zabavno igrati je u društvu. :)

      Delete
    2. Anita, još jednom hvala za sve naslove, sve ćemo da isprobamo i veliki pozdrav za muža gejmera! :)

      Delete
    3. Joj i ja sam volela te platforme, pogotovo one glupe :D. Što gluplja, to interesantnije :D.
      Sećam se da sam na kompu igrala nekog lika koji ima glavu koju koristi kao bič :D. Nemam pojma kako se zove :). To je baš bilo davno :).
      A sećam se i one igrice gde se radnja dešava u snovima. Dream...nešto ili. Ne, ne... psyho... ne vredi, ne mogu da se setim :). psychotronic... ne, ne ide mi :). Je l se neko seća? Nikada je nisam završila, a baš sam je volela.

      Delete
    4. Ne znam da li je to to, ali svakako preporučujem Psychonauts. Oldie but goodie!

      Delete
    5. Pozdrav i od nas za vas! :D

      Delete
  4. Kada se samo setim one ptice što nas je mučila na onom kablu. Čoveče! :) Moraš češće da pišeš! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mali, nema nam druge nego ispočetka sve, ja sam dovoljno čekao da sve pozaboravljam. :P

      Delete
  5. Iako povremeno odigram po nesto kao recimo Driver: San Francisco i Bioshock prosle godine, ali i predobri Limbo, uglavnom igrice ne igram poslednjih 8-9 godina.
    Najsrecniji igracki period je kao i ostalima, naravno bio detinjstvo. Iako nisam imao komp do 1997. to svakako nije bio slucaj sa mojim bratom Bogdanom. Ujak je uzeo prvi PC iz Nemacke negde '87-'88 ako dobro pamtim te smo uz njega naucili da radimo u DOS-u, ali i da ne spavamo nocima jer je car ne samo pribavio Monkey Island igru, vec i ODSTAMPANI walkthrough... e, u to vreme. Naravno, tu su bili i nezaobilazni Prince of Persia, Sokoban, Alley Cat, prvi Test Drive itd.
    1992. je tadasnji najbolji ortak Vasa dobio PC pa smo nastavili sa dobrim igrama pogotovo Accolade Formulu i Motore.
    1995. Bogdan prelazi na novu mashinu sa Win95, igara je sve vishe... sve do '97 kada sam igre cepao i kod svoje kuce.
    U svakom slucaju, tema je sjajna i naterala me je da se iscimam i prekopam otprilike sve sto sam igrao, pa da ne bih ostavio kilometarski post ovde, ostatak igrica pogledajte na sledecem linku:
    https://docs.google.com/document/d/1vnb_SjN7CcTTGdrEqkuELp9AY4OfYrosMdzHh7XCaxs/edit

    ReplyDelete
    Replies
    1. Miloše, svaka čast i za trud i za vreme uloženo! Vidim ja da se i tebi smeši neko spisateljstvo u skorije vreme, šteta je to ne deliti sa drugima. ;)

      Delete
    2. To spisateljstvo mi stoji na ivici vise od decenije, ne znam za sta bih se pre uhvatio pa onda tako ne pisem nista :D
      Jos.

      Delete
    3. Pa tako sam i ja mislio dok nisam počeo. :)

      Delete
  6. OOoooooobozavam point and click avanture, te igrice stalno igram. Nadjem opis u Svetu kompijutera i dragi nadje zeljeni naslov. Tenutno igram jednu super duhovitu The book of unwritten tales. Igrala sam i ovaj Machinarium i sjajan je. Botaniculu smo skinuli ali je imala neko bug pa nam ukocila na samom pocetku :( Ma igrala sam brdo avantura, Dream dyaries, Azada...ali obozavam one koje imaju dobru estetiku ili blesavu prichu. Ima jedna posebna kojoj sad nikako da se setimo imena ali kad otkrijemo seticu se da ti napisem.
    Inace mi je ZX Spectrum bio prvi komp i pruzio mi oooogromne radosti, npr igrice froggy, chucky egg, painter, i cuveni pac man...uhhh, sad si me bas inspirisao. Sjajan post!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da tražimo po limundu neke očuvane primerke pa da opet iz naftalina izvadimo sve da igramo!

      Delete
    2. uspela sam jednom prilikom da aktiviram online neku starinsku igricu i....pa, lepša su sećanja ;)

      Delete
    3. Da, zeznuto je kad se tako suočiš sa nečim što je u detinjstvu delovalo nesrazmerno bolje. :)

      Delete
  7. Ja nikad nesto nisam igrala igrice, ali evo bas uzivam da citam kako i zene i muskarci ovde razmenjuju znanja, sa sve strucnim nazivima :)

    ReplyDelete
  8. Sjajan izbor igara, gotovo sve sam igrao svojevremeno. Inače, ko ne zna, http://www.humblebundle.com/, prijavite se na newsletter, jednom svakih mesec dva puštaju paket indie igara u prodaju, a kupac određuje koliko želi da plati. Sjajna prilika da se dođe do originalnih indie naslova za male pare, još deo ide u dobrotvorne svrhe. Ja sam kupovao svaki do sada, i pun Steam library igara za dane kada želim da ostanem u kući :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ej hvala za podsećanje za Humble Bundle nisam to overio baš dugo!

      Delete
  9. Uopšte ne pripadam grupi gejmera ali sam svojevremeno voleo sa burazerom da svakodnevno igram Colin Mcrae 2 na našem "novom, brzom kompu" koji je zamenio pentiuma 2 :) Sećam se on skoro uvek za Imprecom ili Pežo 206 a ja korolu ili fokusa pa ko izgubi ide u radnju i trpi podbadanja do sledećeg okršaja:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa kao što vidiš i ja sam uvek više bio orijentisan ka vožnjama, naravno sve što je pod ruke moglo doći se igrali pa i Colin dvojka, naravno! :)

      Delete
  10. Ја волим вожњице, ал' слабо данас. Плус што не волим кад је превише симулативно. Била је нека игрица, инсталирао, почео трку, не могу кренути равно, баталио, деинсталирао. А каже симулација. Узмеш BMW M3 GTR, даш гас и он оде у курузе. :)

    Midtown Madness сам играо оба дијела, то ми је било занимљиво, NFS III на "плестешну", касније и на компу, NFS први дио - непревазиђена музика... Е, да, играо сам и NFS: Carbon и још један од новијих, онако, забавно је. Прича мало дјечија, ал' може се. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. I meni su draže ove arkade, te simulacije traže mnogo da vežbaš da budeš dobar. :)

      Delete
  11. Moji poceci su bili na spectrum ZX (isti taj sa slike gore - jos uvek ga imam izlozenog u stanu), a nakon toga commodore 128, pa malo pomalo, preko konzola (NES, SNES, SEGA GENESIS, GAME CUBE, PS1) do PC-a, i ja postadoh game designer... :D
    Cinjenica da mi roditelji nisu branili da se igram, vec su se trudili da uvek igramo nesto zajedno, ili makar sa zanimljivim mehanikama je dovelo do toga da danas pravim igre za zivot :)
    Buduci da si se dohvatio voznji, a i da si spomenuo da vise volis arkade - moram da spomenem Burnout serijal, kao jedan od najboljih i najzanimljivijih arkada tog tipa. Ogromna kolicina game modova, mogucnosti da skrsis auto i da pravis damage, leader board zasnovan na kolicini stete koju si napravio i tome slicno, pored standardnih varjanti trkanja po gradu - definitivno je zasluzio da se makar spomene :)
    A posto vidim da se i lista igara skoro pa potpuno preklapa sa mojom, moram da napomenem jos jedan biser koji mislim da bi savrseno legao na ove liste - dobri stari Full Throttle - Lucas Arts. Definitivno jedna od igara koja me je navela da volim igre. Ide mi uz Neverhood savrseno.
    Velik pozdrav starom prijatelju, saljem gamersku ljubav iz srca NS-a :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Danilo, tek ssd vidim komentar, hvala ti što si se javio! Hvala za igrice, i uzvraćam ništa manju ljubav.

      Delete