Kada Beznačajni Suglasnici Uzmu Stvar U Svoje Ruke

2/23/2013

Automobilska industrija nam je šuknula jedan veliki, onako kolektivno. Uvek će koristiti pasivnu i aktivnu sigurnost, visoku poziciju sedenja i poboljšanu vidljivost kao izgovore, jer svi navedeni se dobro prodaju i dobro prolaze kod svih dobrostojećih mama na svetu... Možda to i nije tako loša ideja? Ili jeste?

Nije ni vreme ni mesto za debatu na temu pravila i zakona modernog saobraćaja i upotrebe svih dostupnih tehnologija za ugodniji i lakši život. Koja je tačno poenta svih tih visokih ali harmoničnih, elegantnih ali ružnih i ergonomski prihvatljivih ali beskorisnih automobila znanih kao SUV (ili crossover, kad smo već kod toga)? Svi ti marketing sektori po velikim kompanijama ne prestaju sa novim besmislenim nišama i podkategorijama automobila. Mnogo volim ove dugačke rečenice, nadam se da vas pravilno nerviraju za ono što dolazi. 

Krenimo redom. Amerikanci su otišli u rat da Švabama ispraše turove, pa im je bio potreban adekvatan automobil. Nisu gubili vreme, seli, dizajnirali, istestirali, proizveli, sve radi kako treba. Ne diraj ništa, pravićemo mi to i kad rat prođe, prodaćemo licencu svim napaćenim nacijama širom sveta da i oni mogu da uživaju u divotama našeg prefinjenog inženjeringa. 

Willys Jeep MB

Alijansa je takođe imala šta da kaže. Kada su se Nemci oprali od svog srama rata, imali su i oni dodatak na priču, Ruse da ne pominjem... U svakom slučaju, svi su konja za trku imali, a konji su vremenom postajali sve bolji i bolji, savršeno opremljeni za najsumanutije terenske situacije...

Land Rover Series I 86 Station Wagon
Mercedes-Benz 230 G Cabrio
VAZ 2121 Niva

Kasnije, pošto su se oporavili od suptilnih metoda koje je Alijansa isprobala na njima, Japanci su imali da dodaju nešto svoje u kompletnu fabulu...

Toyota Land Cruiser Pickup FJ45

Svi ovi gore po slikama su moćna terenska vozila. Svaki policajac, vatrogasac, vojnik, šerif ili član tima za spasavanje bi verovatno dao svoj život za jedan od ovih. Takvim vozilima veruju više nego svojoj ženi ili državi čiji poreski obveznici su im omogućili da za svoje poslove koriste baš takva, neuništiva vozila. 

Pa, svakako imamo pred sobom jednu slatku sliku i modni postulat. Sve pametnice marketing sektora automobilskog sveta su nam to servirale. Minijaturni SUV kao što je Audi Q3 ili Mini Countryman? Kakvi ljudi zapravo sede i aktivno maštaju o posedovanju takvog jednog vozila? BMW X3 i Mercedes-Benz GLK-Class? Koja je njihova prava i upotrebna vrednost?

A onda dolazimo do samog vrhunca besmisla. BMW je uvek bio smatran za automobil skrojen prema specifičnim potrebama njegovog vozača. Koga je briga za putnike? Kada su izašle prve fotke modela X6 mislio sam da se svet zaustavio i sve je postalo besmisleno jer je jedan od mojih omiljenih proizvođača skočio na voz koji nezaustavljivo ide ka poslednjoj stanici Americi, gde se najbolje prodaju SUV i crossover budalaštine. Ni coupe linija ne pomaže. Pobogu, ljudi, šta ste mislili?! U redu, stilski se tu i dalje prepoznaje BMW, pa još u M izvedbi čak i prkosi određenim zakonima fizike. Sve je to divno i krasno, ali ima li tome kraja...?

Naš narod u Srbiji ima običaj da kaže "ružan kao lopov". Ja sam stvarno pokušao i našao najlepšu fotku, iz najmoćnijeg ugla, ali je i dalje nepopravljivo užasan... Nisam ni rasista ni nacionalista, ali sudeći po zastupljenost iks-šestica na ulicama Beograda, baš je pravi Crnogoromobil. 

BMW X6

Mene zanima da vam predstavim jedan japanski automobil sa sličnim prizvukom ali izveden na daleko suptilniji način, bez da se uzburkava miran "istraživački" tok kompanije... Ovo je Acura ZDX. Nema je u Evropi, ali bih je svakako radije video od automobila koji je obeščastio voljeni BMW... Hej, pa svakako je osvežavajuća alternativa, par uvezenih primeraka nikome ne bi škodilo. Honda, hvala na deljenju par zanimljivih ideja, uprkos stagnaciji (nemojte da ste hejteri, nikada ne bih kupio automobil sa povišenim klirensom bez debelo opravdanog razloga). 

Acura ZDX
Acura ZDX
Acura ZDX

You Might Also Like

6 comments

 1. Eh sad, pa nije X6 toliko zanru... Mislim daleko je od lepotice, ali mislim da je opljuvan bez razloga, tj. iz razloga sto ga voze crnogorci :P

  Slazem se sa time da ako kupujes dzipa treba kupiti nekog koji je vise od gradskog pozera, ali me ne cudi ni pojava gradskig pozera. After all, i PC je namenjen za pametne stvari, ali to ne sluzi da ne mozemo da ga kupimo da bi drkali igrice :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nije stvar u tome da li je on ružan, nego mi jednostavno smeta šta sebi BMW kao kompanija sa izuzetno prefinjenom istorijom sebi dozvoljava. Namerno sam naveo Acuru kao primer, jer je u pitanju relativno mlada kompanija, i u njenom duhu je da pravi takve poteze. Više je primereno jednom mladom japancu gladnom slave nego nekom matorom, prevejanom nemcu koji je izgradio zavidnu reputaciju.

   Delete
 2. ...ko bi hteo da kupi tako nesto? Moj šef npr. sanja Tiguana koji mi je podkednako besmislen kao i X3, Q3, cr-v, cx-7 ,koji malo lici na acuru...itd. 99% tih automobila nikad neće sići sa asfalta a ako je viša pozicija za upravljačem adut, to imaju i mpv-ovi koji su mnogo smislenija, praktičnija i meni lično vizuelno daleko bolja alternativa(zanimljivo da ih bmw, merc i audi uopste nemaju u ponudi). Za razliku od ovih lažnih "suv" vozila daleko vise nude po pitanju prostora i komfora sto ce prosecnom vozacu mnogo pre trebati nego neke satro of-roud mogućnosti...a ako već hoće taj look i imidž mnogo su mi bolje allroad varijante audija ili skode.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Slažem se u potpunosti, to i jeste bila poenta posta. Američke domaćice nametnuše celom svetu kvazi terenac. :)

   Delete
 3. Krivac je onaj ko je domaćicama podmetnuo takvu ideju jer sumnjam da su one same dosle do toga :)

  ReplyDelete

Popular Posts

Instagram