Sve Bondove Igračke

8/18/2013

Ian Fleming je sve započeo u pisanoj formi a izrodilo se u mamutski ogromnu i nezaustavljivu filmsku franšizu koja je prošle godine slavila 5 decenija. Tu je 25 različitih naslova. A u svakom vraški atraktivne žene, najeksluzivniji automobili, najluđi specijalni efekti i uzbudljiva radnja. Menjali su se i glumci i glumice, pa tako i vozila. Kroz ovaj gigantski post sam hteo da napravim mali omaž kvltu James Bonda koji sam oduvek jako voleo (a ko nije?), sa akcentom na "igračke": žene i automobile. Udobno se smestite, krećemo...

1. Dr. No (1962), režija: Terence Young


Sean Connery Ursula Andress
Bond: Sean Connery, Bond girl: Ursula Andress
Sunbeam Alpine Doctor No
Sunbeam Alpine

Sunbeam Alpine je prvi Bond car, i kao takav nije ništa spektakularno. Čak ni Q nije ništa modifikovao na automobilu, već Sean Connery vozi fabričku verziju malog britanskog kabrioleta sa rednim četvorocilindrašem zapremine 1.6 litara i zadnjim pogonom. Klasik. 

2. From Russia With Love (1963), režija: Terence Young


Daniela Bianchi
Bond girl: Daniela Bianchi
Bentley Mark IV From Russia With Love
Bentley 3 1/2 Litre Drophead Coupe Park Ward

Mnogi ne znaju, ali Bentley nikad nije proizvodio automobil po imenu Mark IV. Ono što vidimo u filmu je u stvari 3½ Litre Drophead Coupe urađen kod poznate karoserijske kompanije Park Ward. Sean Connery ne vozi auto, već samo iz njega telefonira, što je za jedan auto proizveden 1934. i snimljen u filmu iz 1963. skoro pa naučnofantastični poduhvat!

3. Goldfinger (1964), režija: Guy Hamilton


Honor Blackman
Bond girl: Honor Blackman
Aston Martin DB5 Goldfinger
Aston Martin DB5

Treći Bond za redom u kom Sean Connery tumači našeg heroja, Britanska glumica po prvi put kao Bond girl i početak kulta Aston Martina kao idealnog prevoznog sredstva za najmarkantnijeg tajnog agenta na svetu. Q je žestoko modifikovao DB5, i uz pregršt igračaka on postaje najpopularniji Bond car ikad... Takođe ovo je prvi James Bond film koji je dobio Oskara, ovog puta za zvučne efekte. 

4. Thunderball (1965), režija: Terence Young


Claudine Auger
Bond girl: Claudine Auger
Lincoln Continental Convertible Thunderball
Lincoln Continental Convertible

Gospodin Young se vraća u režisersku stolicu, crnokosa Francuskinja po prvi put preuzima ulogu zanosne Bond devojke, a Ford forsira jedan vrlo težak product placement, tako da Bond vozi i ozloglašeni Lincoln Continental (automobil poznat po tome što je u jednom takvom ubijen američki predsednik Kennedy), samo da bi mogao najnoviji Mustang da se ubaci u film. Na policu predviđenu za statue Oskara ponosno stupa broj 2, ovog puta za specijalne vizuelne efekte. 

5. Casino Royale (1967), režija: Val Guest, Ken Hughes, John Huston, Joseph McGrath, Robert Parrish i Richard Talmadge


David Niven
Bond: David Niven
Bentley 4 1/2 Blower

Prvi od dva filma koji nisu proizvedeni pod okriljem čuvene kuće Eon Productions, sa sjajnim Davidom Nivenom u ulozi 007. Bentley se pojavljuje po drugi put u franšizi sa monstruoznim modelom 4½ "Blower". Uprkos šarenom dijapazonu različitih režisera za pojedine segmenta filma, nominovan je za Oskara za najbolju originalnu pesmu iz filma, "The Look Of Love". 

6. You Only Live Twice (1967), režija: Lewis Gilbert


Akiko Wakabayashi
Bond girl: Akiko Wakabayashi
Toyota GT 2000 You Only Live Twice
Toyota 2000GT Convertible

Ceo akcenat je bačen na Japan, tako da imamo dve kosooke lepotice, uključujući i kabriolet verziju ultra-retkog kupea Toyote 2000GT. Samo dva primerka su napravljena za potrebe snimanja filma, jer navodno Sean Connery nije mogao da stane u verziju sa krovom. 

7. On Her Majesty's Secret Service (1969), režija: Peter R. Hunt


George Lazenby Diana Rigg
Bond: George Lazenby, Bond girl: Diana Rigg
Aston Martin DBS On Her Majesty's Secret Service
Aston Martin DBS

Novi režiser, novi glavni glumac, nova Bond devojka, pa i novi nastavak Aston Martin kvlta. Po mnogima je ovo najlepši Aston ikada, ali ipak se u filmu pojavljuje samo sporadično, kao i u par narednih filmova. 

8. Diamonds Are Forever (1971), režija: Guy Hamilton


Jill St. John
Bond girl: Jill St. John
Ford Galaxie Sedan 500 Diamonds Are Forever
Ford Galaxie Sedan 500

Za dijamante su vratili Hamiltona da režira, uključujući i narednih nekoliko filmova, a on prosto nije mogao bez neodoljivog Šarma Šonka Nerija. Amerikanka u ulozi Bond devojke ali i američka lađa kao jedan u moru nezanimljivih automobila voženih tokom filma. Ford Galaxie 500 Sedan je inače vrlo moćna i brza naprava, uprkos tome što je velik i agilan kao zgrada. Film je nominovan za Oskara za najbolji zvuk. 

9. Live And Let Die (1973), režija: Guy Hamilton


Roger Moore Jane Saymour
Bond: Roger Moore, Bond girl: Jane Saymour
Chevrolet Impala Convertible Live And Let Die
Chevrolet Impala Convertible

Live And Let Die obeležava dolazak meni najdražeg glumca, nekako najšmekerskijeg Bonda na ekranu ikad, Rogera Moorea. Možda nije neki lepotan, ali je uvek bivao veći cooler od ostalih. Toliko je cool da je vozio automobil koji je posle postao sinonim za reč lowrider. Sir Paul McCartney je sa svojom suprugom bio nominovan za istoimenu originalnu pesmu za film. 

10. The Man With The Golden Gun (1974), režija: Guy Hamilton


Britt Ekland
Bond girl: Britt Ekland
AMC Hornet X The Man With The Golden Gun
AMC Hornet X

Osim prelepe Šveđanke, nema mnogo novina. Pogotovo kada se uzme u obzir da sve bitnije automobilske uloge već neko vreme okupiraju Amerikanci, kako bi poboljšali lošu prodaju na svetskom nivou. Ovaj AMC je kaskader koji je odigrao onu čuvenu scenu skoka preko mosta. 

11. The Spy Who Loved Me (1977), režija: Lewis Gilbert


Barbara Bach
Bond girl: Barbara Bach
Lotus Esprit S1 The Spy Who Loved Me
Lotus Esprit S1

Verovatno najpopularniji James Bond film, barem kada su automobili u pitanju. Nijedan drugi se ne urezuje u pamćenje kao Lotus Esprit iz čuvene scene kada sa mola uroni u vodu, pretvori se u podmornicu a onda navođenim projektilom "skine" helikopter koji ga je do malopre osipao rafalnom paljbom. Svakako jedan od najlepših sportskih automobila ikad. Doneo je Lotusu svetsku slavu i doprineo izgradnji reputacije i dobrom glasu da proizvode mašine sa najboljim handlingom na planeti. Film je imao tri nominacije za Oskara: za najbolju scenografiju/art direkciju, najbolji muzički score i najbolju originalnu pesmu pisanu za film, "Nobody Does It Better".

12. Moonraker (1979), režija: Lewis Gilbert


Lois Chiles
Bond girl: Lois Chiles
MP Lafer Moonraker
MP Lafer

MP Lafer je brazilski automobil umnogome zasnovan na ranim radovima MG kompanije, do te mere da su čak i logo i osmougaoni cajgeri iskopirani do detalja. I nije baš u savršenoj vezi sa svemirskom tematikom filma, ali možda je baš zato i toliko zanimljiv zbog tog idiotskog kontrasta. Usledila je i ovaj put jedna nominacija za Oskara za vizuelne efekte. 

13. For Your Eyes Only (1981), režija: John Glen


Carole Bouquet
Bond girl: Carole Bouquet
Citroen 2CV For Your Eyes Only
Citroen 2CV

Režiserski debi gospodina Glena koji je uradio još četiri James Bond filma i tako postao rekorder. Spaček se sjajno pokazao u filmu jer je opremljen vrlo korisnim i funkcionalnim sistemom za samouništenje. Numera nazvana po filmu je nominovana za Oskara za najbolju originalnu pesmu. 

14. Octopussy (1983), režija: John Glen


Maud Adams
Bond girl: Maud Adams
Range Rover Classic Convertible Octopussy
Land Rover Range Rover Convertible

Priča u ovom filmu se vrti oko Fabergé jaja, a Roger Moore vozi specijalnu i izuzetno retku kabriolet verziju prve generacije neuništivog Range Rovera.

15. Never Say Never Again (1983), režija: Irvin Kershner


Kim Basinger
Bond girl: Kim Basinger
Bentley 4 1/2 Litre Supercharged Blower

Drugi i poslednji film o James Bondu koji nije urađen pod okriljem Eon Productions je režirao gospodin kojeg najbolje znamo po Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back. Valja pomenuti i povratak dragog nam gospodina koji ne zna da kaže "S", kao i Bentleya 4½ Litre, ovog puta u Supercharged "Blower" izvedbi urađenoj od strane visoko ekskluzivne karoserijske kuće Gurney Nutting. 

16. A View To A Kill (1985), režija: John Glen


Tanya Roberts
Bond girl: Tanya Roberts
Renault 11 A View To Kill
Renault 11

U poslednjem filmu sa velikim Rogerom Mooreom, pojavljuje se obični i svakidašnji Renault 11, koji smo mogli da viđamo i kod nas, ali svi do jednog su uglavnom negde istrulili... U filmu je automobil prepolovljen, ali to ga nije zaustavilo u jurnjavi.

17. The Living Daylights (1987), režija: John Glen


Timothy Dalton Maryam D'Abo
Bond: Timothy Dalton, Bond girl: Maryam D'Abo
Aston Martin V8 Vantage Volante The Living Daylights
Aston Martin V8 Vantage Volante

Prvo pojavljivanje Timothya Daltona u ulozi specijalnog agenta 007, i povratak starim vrednostima. Aston Martin V8 Volante je u ovom filmu opremljen specijalnim igračkicama tako da može da ide na skijanje. 

18. Licence To Kill (1989), režija: John Glen


Carey Lowell
Bond girl: Carey Lowell
Lincoln Mark VII LSC License To Kill
Lincoln Mark VII

John Glen i Timothy Dalton se u ovom filmu zajedno opraštaju od Bond franšize, a dosadni i beživotni Lincoln dodatno naglašava prolaznost ove epizode...

19. GoldenEye (1995), režija: Martin Campbell


Pierce Brosnan Izabella Scorupco
Bond: Pierce Brosnan, Bond girl: Izabella Scorupco
BMW Z3 Goldeneye
BMW Z3

Prvi film sa Pierceom Brosnanom, koji je svakako vizuelno najprikladniji od svih glumaca do sada. Ovde je i započeta saradnja sa BMW-om koja se provlačila kroz nekoliko filmova, a kamen temeljac udara nejaki Z3. Stvari će se popraviti na bolje u narednim epizodama franšize...

20. Tomorrow Never Dies (1997), režija: Roger Spottiswoode


Michelle Yeoh
Bond girl: Michelle Yeoh
BMW 750iL Tomorrow Never Dies
BMW 750 iL

BMW je ovog puta shvatio da je potreban neki impozantniji automobil za najboljeg tajnog agenta na svetu, te su ovog puta poslali seriju sedam opremljenu daljinskim upravljačem...

21. The World Is Not Enough (1999), režija: Michael Apted


Denise Richards
Bond girl: Denise Richards
BMW Z8 The World Is Not Enough
BMW Z8

Najbolji BMW ikada u službi 007, veličanstveni i izuzetno retki Z8, ovog puta opremljen sistemom za lansiranje raketa iz usisnika za vazduh.

22. Die Another Day (2002), režija: Lee Tamahori


Halle Berry
Bond girl: Halle Berry
Ford Fairlane Die Another Day
Ford Fairlane

Lee Tamahori je uradio film u kome se ne zna da li su egzotičnije žene ili automobili. Ostaviću vas da se na kratko divite i saberete za dalje. 

23. Casino Royale (2006), režija: Martin Campbell

Daniel Craig Eva Green
Bond: Daniel Craig, Bond girl: Eva Green
Aston Martin DBS V12 Casino Royale
Aston Martin DBS V12

A onda je sve krenulo naopako... Daniel Craig možda poseduje sve potrebne kvalitete za jednog vanserijskog glumca, ali je privlačan koliko i prodavac krompira sa pijace. James Bond MORA dobro da izgleda, a njemu to nikako ne polazi za rukom. Bar se vratio Aston Martin, sa nekakvim defibrilatorima i ostalim napravama koje obično nalazimo u bolje opremljenim kolima hitne pomoći.

24. Quantum Of Solace (2008), režija: Marc Forster


Olga Kurylenko
Bond girl: Olga Kurylenko
Aston Martin DBS Quantum Of Solace
Aston Martin DBS

More of the same... čak ni automobil nisu promenili. Ipak DBS je jedna naprava vredna strahopoštovanja pa joj nećemo zameriti što se ponavlja. A ni Olga nije za bacanje...

25. Skyfall (2012), režija: Sam Mendes


Helen McCrory
Bond girl: Helen McCrory
Land Rover Defender Skyfall
Land Rover Defender

Povratak u formu. Sjajni Sem Mendes, odličan izbor automobila, sa sve brutalnom jurnjavom sa Defenderom u glavnoj ulozi, Oskar za sound editing kao i za Adele i njenu pesmu "Skyfall". Izgleda da nas očekuju sve bolji filmovi...

Koji su vaši favoriti?

You Might Also Like

17 comments

  1. A opet predivni DB5 u "Skyfall"-u? :)
    Kakva lepota od automobila.
    I nije Daniel toliko loš, da li stvarno misliš da je David Niven privlačniji od njega (ne poredim ih kao glumce, samo izgled)?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niven ima taj neki iskonski šmekerluk, A Craiga nikako da svarim...

      Delete
  2. Đorđe Sugaris8/19/13, 2:37 AM

    Koja je fora sa Helen McCrory? :D

    ReplyDelete
  3. Bas mi je prijalo ovo Bond podsecanje. Vredelo je setiti se i manje poznatih Bondova, i onih za koje nisam ni znala da su to bili :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eto, i meni je bilo lepo dok sam sklapao post, drago mi je da i čitaoci uživaju!

      Delete
    2. Za neke ni ja nisam znala, ili ih se ne sećam! :/ Zbog toga i hoću da pogledamo sve! :)

      Delete
    3. Torrent pristaviti, problem rešiti. :)

      Delete
  4. Krejg je definitivno najgori Bond do sad, mislim da bi gori od njega mogao biti Tom Kruz. Omiljeni auto mi je definitivno z8, a film koji mi se najmanje svideo je Skyfall, po mom misljenju mogli su mnogo bolje da ga urade.. :)

    ReplyDelete
  5. Evo mog izbora za večeras: sehi Roger Moore + kultna Impala + očaravajuća Izabella Scorupco! Mogli bi zaista da sednemo i pogledamo sve. :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dobar izbor svakako. Ja bi upario Olgu i Lotus. Znači formirali smo listu za gledanje! :*

      Delete
  6. Апсолутно се слажемо око Денијела Крега. Он ми је више за улогу Путина. :)

    Šто се возила тиче - Лотус, што се тиче дјевојака - Миџ Пинциоти. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mogao bi da prđe kao Putin, ali koji je tvoj predlog za novog Bonda?

      Delete
    2. Mislio da prođe, ali može i da prđe, realno...

      Delete