Nesuđeni Superlativ

9/04/2013

BMW M1

Za svojih još malo pa okruglo 100 godina postojanja, BMW je izgradio jednu vrlo uspešnu reputaciju beskompromisnog proizvođača premium automobila i motocikala. Bavarska kompanija čije operacije polaze iz Minhena je takođe uspešno postala vlasnik Mini brenda kome je udahnula preko potreban nov život i učinila ga izuzetno bitnim igračem na tržištu, koji kontinuirano postavlja nove standarde u svom segmentu. BMW važi za jedan od najkvalitetnijih i najpouzdanijih automobila na svetu, a ova dva vrlo bitna epiteta su dodatno protkana mnogim drugim laskavim titulama. Slogan kompanije "The Ultimate Driving Machine" poprilično dobro opisuje situaciju, jer kažu da ko jednom sedne u BMW, nikad više ne menja automobil. Ukratko, pričamo o jednoj od najvažnijih marki iz sveta automobilske industrije, čije se bogato nasleđe itekako oslanja na reč "sport". E pa, kako je moguće da jedan BMW nikada nije imao ni sreće ni uspeha sa superautomobilima, sa nečim što je iznad "običnih" M3, M5, M6 i ostalih derivata neretko satkanih u Motorsport diviziji?

BMW Turbo Concept
BMW Turbo Concept
BMW Turbo Concept
BMW Turbo Concept
BMW Turbo Concept
BMW Turbo Concept

Paul Bracq je udahnuo život prvom Bavarskom iskoraku u svet superautomobila, nazvanom jednostavno Turbo. To je bio koncept napravljen u čak dva primerka, zasnovan na modifikovanoj šasiji dve'iljadedvojke sa dvolitarskim četvorocilindrašem od 276 "konja". Automobil je bio okićen mnogim futurističkim bezbednosnim rešenjima i svojevremeno je osvojio mnoge prestižne nagrade u svetu dizajna. 

BMW M1
BMW M1
BMW M1
BMW M1
BMW M1
BMW M1

Zadivljeni uspehom Turbo koncepta u javnosti, čelnici BMW-a su prepustili razvoj modela M1 kompaniji Lamborghini koja je jednostavno važila za sam vrh proizvodnje ekskluzivnih sportskih mašina, pogotovo sa centralno postavljenim motorom. Dragi, voljeni Giorgetto Giugiaro je redizajnirao ono što je započeo Turbo koncept i sve je delovalo bajkovito prelepo. BMW je hteo trkački auto za mnoge GT šampionate koji su se tada vozili po Evropi i bio im je potreban serijski automobil radi homologacije. Sve se izjalovilo kada je Lamborghini objavio da je u ozbiljnim finansijskim problemima i da ne može da se bavi BMWovim novim čedom. Proizvodnju je preuzela čuvena karoserijska kompanija Baur, a što se trka tiče, M1 je morao da se zadovolji one-make šampionatom zvanim Procar dok nije ispunio uslove da se takmiči u Grupi 4. Finalni produkt je štancovan u samo 457 primeraka. 

BMW M1
BMW M1
BMW M1
BMW M1
BMW M1

Svi su urađeni sa 3.5 litarskim rednim šestocilindrašem sa 277 konjskih snaga. To je jedini serijski proizvođen BMW sa motorom postavljenim u sredini, razvija 260 km/h, a od 0-100 km/h mu treba 5.6 sekundi. Nije loše za dedicu. Uprkos svim problemima, BMW je napravio jedan divan automobil za koji kažu da je jedan od najuglađenijih superautomobila, sa sjajnom vozačkom pozicijom i svim predispozicijama da bude uvršten među najbitnije klasike automobilske istorije. Bilo je lepo dok je trajalo...

Italdesign BMW Nazca C2
Italdesign BMW Nazca C2
Italdesign BMW Nazca M12
Italdesign BMW Nazca M12
Italdesign BMW Nazca M12

Giugiaro je napravio nekoliko sugestija u svojim Nazca studijama, manje-više nagoveštavajući divnu budućnost koju su automobili mogli da imaju, ali BMW se nije napalio. Frigidni Nemci. Samo pogledajte gde je ovo moglo da ode... Napravljeno je ukupno tri različita prototipa koji se i dan danas voze.

BMW 850 CSi
BMW 850 CSi
BMW 850 CSi
BMW 850 CSi
BMW 850 CSi
BMW 850 CSi

Kratkotrajni napredak se ogleda u predstavljanju serije 8, koja ujedno i započinje tradiciju da se za ovaj broj vezuju samo najekskluzivniji automobili kompanije, isključivo sa sportskim ambicijama. 840 sa dve verzije V8 motora i 850 sa dve verzije V12 motora su jedine iteracije koje su postojale, iako je bio plan da M8 pređe iz faze prototipa u serijsku proizvodnju. Posle pozamašne cifre od preko 31.000 napravljenih vozila serije 8, priča kreće strmoglavo nizbrdo. Ovo je možda poslednji prelepi BMW iz neke stare garde modela, pre nego što su ih Bangle i ekipa dokusurili. 

BMW Z8
BMW Z8
BMW Z8
BMW Z8
BMW Z8

Henrik Fisker je doneo na svet Z8, koji je na papiru delovao kao prelepa stvar, ali u realnosti je ispao samo poluispečeni, slinavi GT koji nije ni prineti apetitima jednog pravog sladokusca koji se inače hrani Italijanskom kuhinjom. Šteta, velika šteta, nije mu ni uloga Pierce Brosnanovog prevoznog sredstva donela željenu slavu...

BMW M1 Homage Concept
BMW M1 Homage Concept
BMW M1 Homage Concept

Tračak nade na horizontu se pojavio 2008. kada je predstavljen M1 Homage Concept, kao proslava trideset godina od pojavljivanja originalnog modela, ali nažalost koncept je samo pokretna maketa bez funkcionalne unutrašnjosti ili mehaničkih delova. Kako bi samo zabiberili i SLSu i Er-Osmici... Ali, avaj. 

BMW i8
BMW i8

Ovo su prve fotografije serijske verzije novog modela i8. Sve je to lepo, i hibridni pogon, i rekordno niska potrošnja i odličan odnos snage i zapremine motora, i napredak, i sve, svaka čast, skidam kapu... Dokle više na pogrešnu stranu, BMW?
  

You Might Also Like

4 comments

  1. i8 je potpuno promasaj i pojavljuje se u pogresno vreme. Predugo su ga razvijali i filozfirali.
    Sada, kada hibridni super-hyper-car-ovi izbacuju skoro 1000ks, potpuno neatraktivni i8 zasluzuje poziciju pored Opel Ampere.
    Ultimate driving machine je sada Mercedes.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mudro zboriš, brada. :) Svaka je na mestu.

      Delete
  2. Po meni je cela i serija promasaj, to jednostavno nije bmw. A 850 je moj dream car, jedna od realnijih zelja.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. I tu se moram složiti, BMW cilja u neke potpuno glupe teritorije. Osmica može, ali ipak M1...

      Delete