Robots In Disguise

9/04/2013

Transformers

Lista igračaka nas dečaka koji smo rođeni pre kraja osamdesetih nije nešto mnogo dugačka. Naravno, svi smo voleli autiće, svi smo voleli neka oružja (vatrena i hladna, u raznim izvedbama, uključujući i svemirska, bazirana na laserima i ostalim naprednim tehnologijama), iole imućnije porodice su svojim sinovima kupovale Lego kocke (sa posebnim akcentom na Technic seriju) a mnogi od nas su se bavili nekim lutkolikim igračkama kao što su "Mastersi", "Nindža Kornjače" i "DžiAjDžojci"... Sve je to lepo i svi mi imamo neke svoje favorite zauvek uklesane u divna sećanja i prašnjave kutije po podrumima. 

Autobots

Roboti! Nenormalna fiksacija svakog dečaka čija motorika dovoljno uznapreduje da mu omogući da ceni brojna pomeranja, otvaranja i verodostojnost njegovog robotića u odnosu na onaj koji gleda u svom omiljenom crtaću. Svi smo ih imali, raznih veličina i oblika, neki kvalitetniji, neki malo manje, neki kupljeni na pijaci, a neke striko doneo iz Nemačke. Ipak, jedna je franšiza, jedna reč, koja je iznad svih ostalih, koja je topla u srcu svakom muškom biću - Transformersi!

Autobots
Decepticons

Enormno uspešna linija proizvoda koja sa danas ogleda u mnogim sferama: nekolike generacije igračaka, animiranih i akcionih serija i filmova, stripova, protkana kroz pozamašan broj paralelnih i alternativnih univerzuma koji su se stvorili za tih nekih tridesetak godina postojanja franšize. Neću da cinculiram sa detaljima, potrajalo bi. Mada, valjalo bi neupućene malo prosvetliti i objasniti im šta se tu i zašto dešava. 

Bumblebee
Starscream
Soundwave

Lako je zaključiti da sve ovo potiče iz Japana. Čuveni Američki brend Hasbro je poslao svoje ljude na sajam igračaka davne 1983. ne bi li pokupili šta bi valjalo uvaliti dečurliji da se dobro prodaje. Kosooki su već uveliko imali linije proizvoda koje su neka preteča Transformersa, a Ameri su otkupili prava da ih prave i prodaju pod drugim imenom.

Optimus Prime
Megatron

Pa kaže. Klasični kliše ultrazlih bića zaokupljenih isključivo vladavinom i napretkom znanih kao Quintessons (to zato što imaju pet lica i neke ljigave pipke) su napravili veštačku planetu zvanu Cybertron koja je ustvari bila jedna fabrika za proizvodnju konstrukcijskih (preteča Autobota) i vojnih (preteča Decepticona) robota. 

Cybertron

Prvi Sajbertronski Rat je izbio kada su roboti razvili samospoznaju i emocije i svrgnuli svoje tvorce sa prestola. Militantne predispozicije Decepticona su dovele do Drugog Sajbertronskog rata u kom su Autoboti ipak pobedili zahvaljujući svojoj moći da se transformišu u obične i svakidašnje objekte. Nedugo zatim, Decepticoni kopiraju ovu mogućnost, izbija i treći rat, a njihova planeta biva uništena. Kreće beskonačna kosmička bitka i tako između ostalog dospevaju i na planetu Zemlju. Autobote predvodi Optimus Prime, a Decepticone Megatron. I jedni i drugi su na Zemlji počeli da kopiraju i primenjuju oblike koji su proizvod naše civilizacije, ne bi li se što lakše uklopili i bili što bolje prikriveni. I tako kreće priča koja se vremenom proširila na mnoge posebne univerzume i zaplete kojih je stvarno previše za neko casual čitanje... Takođe postoje mnoge klase i tipovi i kod jednih i kod drugih, neki su isključivo građevinske mašine, neki su dinosaurusi, neki namerno izgledaju kao ovi drugi, stvarno ima svega i svačega, nemoguće je predstaviti sve to a ne otići u potpuno ludilo i komplikaciju. Bitno je da razlikujete good guys from bad guys. 

Transformers
Optimus Prime

Igračke su se pravile vezano za bukvalno sve delove i epohe franšize i tek tome je nemoguće ući u trag. Do te mere seže nebuloza da čak postoji i specijalni serijal igračaka koji se povezuje sa Star Wars svetom! 

Star Wars Transformers
Megatron

Sledeći bitan korak u Transformers sagi je filmska trilogija koju je maestralno odradio Michael Bay, pod producentskim pokroviteljstvom Stevena Spielberga. O uspehu dovoljno govori činjenica da uskoro treba da izađe i četvrti deo... Jasno je da nikada u pitanju nisu bili ne znam kakvi vrhunci kada se radi o samom scenariju, ali to ovde nije ni poenta. Bay je sjajno preneo duh i ono što smo svi zavoleli kao deca na veliko platno i podario svemu tome jedno mračno i ozbiljno ruho, prenapakovano akcijom i specijalnim efektima, kako i priliči. Dakle, akcijetina za sve pare, i svaka mu čast na tome, mislim da niko ne bi bolje to odradio. Ako niste, obavezno pogledajte filmove, vredi svaki minut. 

Transformers

Igračkama je sve započelo, i njima bih i završio ako nemate ništa protiv. Kada smo bili mali, tako nešto još nismo nigde videli i fascinantno je bilo imati Transformerse i družiti se sa drugim klincima koji su ih takođe imali. Iako sam uvek bio Švaba, Indijanac iliti generalno zloća, ovde sam uglavnom više voleo Autobote jer su bili bazirani na automobilima i kamionima, a Decepticoni manje više na avionima (čitaj: NEautomobilima). Optimus Prime i Bumblebee su uvek bili dika i ponos. 

Bumblebee

Uz mnoge iteracije prešao je put od automobila koji svi nazivamo Bubom do poslednjih generacija modela Chevrolet Camaro. 

Bumblebee
Bumblebee

Optimus, prešao je put od Kenwortha, pa sve do Western Stara u ovom najnovijem delu što tek treba da izađe. 

Optimus Prime
Optimus Prime
Optimus Prime Connoisseur
Gospodin Optimus Prime i moja malenkost
Optimus Prime

You Might Also Like

0 comments