4c

C, C, C, C...

10/28/2013

Alfa Romeo 4C

Cokćemo i ne verujemo. Milion puta do sada smo se upecali na istu žvaku. Alfa Romeo je kompanija koja u svojoj bogatoj istoriji ima nebrojenu količinu modela od kojih nam svima staje dah, od kojih prosto želimo da slomimo sve oko sebe, budi se ono pravo muško, dlakavo, zalizano, italijansko u nama... Neretko se dešavalo da je ta inicijalna potpuno iracionalna reakcija dovodila do toga da se prodaje razuman automobil koji se već poseduje, sa sve kućom, okućnicom, ušteđevinom, stokom i živinom, samo da bi se domogli toga od čega prosto ne možemo da spavamo koliko to želimo. 

Alfa Romeo 4C
Alfa Romeo 4C
Alfa Romeo 4C

Počevši od Duetta, preko 33 Stradale, Giuliette, Montreala, i čega sve ne, pa do današnjih Brere, 159 i 8C Competizione, jednostavno Alfa Romeo važi za brend koji na najbolji način opisuje strastveni automobilizam i sve prateće elemente. Vanvremenski dizajn je uvek tu (Arna, ne javljaj se, ti si bastard iz Japana). Mehanička zadovoljstva od preciznog volana, preko blago šljampavog menjača koji se mora u mikron poznavati, do prepredene šasije i kočnice/gume kombinacije koja se uvija i škripi dok sečemo apex, su opšteprisutna ali ne po ceni jednog Ferrarija ili Lamborghinija. Non stop se nešto kvari i pravi probleme. Neka, tako i treba, kakav je to auto pod kojim ne ležimo stalno i nešto dotežemo i ponovo podešavamo, koji nije stalno kod majstora da opet proverimo ono sitno cirlikanje koje dopire negde iz zadnjeg desnog točka? Svi smo ovo manje više prošli, a i ako nismo, itekako znamo o čemu se radi i duboko saosećamo.

Alfa Romeo 4C
Alfa Romeo 4C

Zato je svet zastao kada je Alfa najavila da će prelepi 4C definitivno da zaživi i da čak vrati ovaj brend u Ameriku. Idući pametnim stopama Lamborghinija, vraćaju se nekim pravim starim vrednostima i opremaju autić manjim motorom sa turbo punjačem, ali i spuštaju ukupnu težinu automobila na mršavih devetsto kila. Lotuse i Porsche, ja bi se debelo zapitao. 4 kilograma po konjskoj snazi je jedan fin odnos kog se ne bi daleko skuplji i ozbiljniji superautomobili postideli. Ime nam jasno govori da je u pitanju redni četvorocilindraš koji iz 1.7 (e neću da napišem 1.75 zato što je iritantno) litara zapremine cedi 240 konjskih snaga. Od 0 do 100 km/h se stiže za 4.5 sekundi, a ceo paket košta oko 60 soma jura. Poštujem i Porsche i Lotus ali mislim da su daleko od ove lepote, a kao što vidite brojčano stanje nikako nije zadalo razlog za bilo kakve brige.

Alfa Romeo 4C
Alfa Romeo 4C

Ono što je fakat vredan pažnje i koji ulaže veliku nadu svim Alfistima širom sveta je to da Alfa Romeo vidno polaže mnogo u ovaj automobil i da je sve učinjeno kako bi se ponudio ultimativni vozački užitak. Za početak, pogon je na zadnjim točkovima. Linija automobila, dizajnerski jezik i mnoštvo detalja uspešno podilaze sladokuscima i crpe dobar deo inspiracije iz mnogih istorijski bitnih modela ove kompanije. Menjač možda jeste šestostepeni moderni bajazit sa dva kvačila, ali upravljanje je potpuni old skool, i nema čak ni servo na volanu! Sa druge strane, po uzoru na mnogo ozbiljnije igrače, 4C je opremljen Launch Control sistemom. 

Alfa Romeo 4C
Alfa Romeo 4C
Alfa Romeo 4C

Lorenzo Ramaciotti potpisuje jedan vrlo zreo dizajn koji uspešno pakuje proporcije superautomobila sa sve providnim poklopcem motora na jednu vrlo kratku bazu koja ne prelazi 4 metra dužine. Trefoil možda izgleda najlepše do sad, i silueta automobila deluje mnogo agilnije nego skuplji i ekskluzivniji (ali i zdepastiji) 8C Competizione. Launch Edition se prodaje u crvenoj i beloj varijanti, ali uskoro će im se pridružiti siva i crna (gde je žuta, bre?!).

Alfa Romeo 4C
Alfa Romeo 4C
Alfa Romeo 4C
Alfa Romeo 4C
Alfa Romeo 4C

Napredne tehnologije i materijali su ekstenzivno korišćeni da bi automobil bio među najlakšima na svetu, ali da performanse pritom ne trpe. SMC iliti Sheet Moulding Compound je doprineo dodatnom olakšanju za 20 procenata, a kada pomenemo karbon dovoljno je reći da je esencija svega jedna kadica oko koje se sve ostalo gradi, slično McLarenu 12C o kojem sam već pisao.

Alfa Romeo 4C
Alfa Romeo 4C
Alfa Romeo 4C
Alfa Romeo 4C

Ukratko, na sve se mislilo, i nivo brige i detaljnosti koji Alfa ulaže u ceo automobil je nešto na šta jednostavno nismo navikli. Previše je dobro da bi bilo istinito. Proizvodnjom automobila rukuje Maseratijeva fabrika u Modeni, a zvanična prodaja kreće za koji dan. Naravno, kako i priliči, postojaće veliki broj opcija i mogućnosti personalizacije, a najslađa pikanterija za kraj: Mopar je preuzeo na sebe veći deo in-house budženja i doterivanja.

Alfa Romeo 4C
Alfa Romeo 4C
Alfa Romeo 4C

Da li će Alfa da konačno odraste i ovim draguljem otpočne jednu novu eru poslovanja, ili će uobičajeno da nas razočara mlakim autom koji ćemo ipak da volimo i priželjkujemo kao što smo i svaki pre ovoga?

Alfa Romeo 4C

944

Porsche 944

10/02/2013

Porsche 944

Pop up svetla. Uvek mi je prva asocijacija Porsche 944, jer se sećam kao da je juče bilo da sam sa svojih 5–6 godinica prvi put takve farove uživo video kad je komšija dovezao iz Nemačke jedan svetloplavi i ponosno ga parkirao ispred zgrade. Satima smo se mi klinci iz kraja igrali u blizini, samo da ne odemo daleko, da budemo tu kad se arbajt-gazda pojavi da ga zamolimo samo da nam, onako drugarski, pokaže kako se svetla otvaraju, i da ga isturira da čujemo mašinu.

Porsche 944 Turbo S
Porsche 944 S2
Porsche 944
Porsche 944

Naravno, bilo mu je drago, i ne da nam je uslišio želje, već nam je otvorio i motor da vidimo i pustio nas da sednemo unutra. Iako u krupnijoj istorijskoj slici 944 ne stoji kao neki bitan spomenik, meni je zbog tog dana ostao urezan u srcu kao jako drag automobil.

Porsche 944
Porsche 944
Porsche 944 Turbo

Porsche entuzijasti će naravno uvek da kuju u zvezde besmrtni 911, ali na neki drugačiji način, lepo je voleti i oduševljavati se i ovim otpadom koji se „ne priznaje“. Da bi se stvari postavile na svoje mesto, moram da posegnem za prašnjavom policom i otvorim dvanaesti registar sa slovom „P“ i raščistim neke stvari. Porsche je pametno od starta znao da mora da postoji neki entry level model u celoj priči da bi se mogao finansirati beskrajni razvoj devetstojedanaestice. Danas se uspešno „krpe“, jer tu su Boxster i Cayman kao jedan vrlo kvalitetan i promišljen nastavak ovoga o čemu pričamo danas, da ne pričam o gospodarima neukusa širom sveta koji traće novac na Panameru i Cayenne. Ali nije uvek bilo tako…

Porsche 944
Porsche 944
Porsche 944

912 je postojao neko vreme kao 911 za smrtnike bez novca, i prodavao se u sasvim pristojnim ciframa, taman da obezbedi finansije za „ono pravo“. Izrod koji je nastao iz braka sa Volkswagen-om je 914, i uglavnom ga se svi gnušaju, a meni je predivan. Zajedno su ga plasirali na tržište, Ferdinand Piech je bio zadužen za ceo projekat, i po mоm mišljenju je ispao jedan lep, klasičan automobil iz svega toga. Čak bih možda otišao tako daleko da kažem da je neka tadašnja moderna interpretacija tripetšestice, ali namenjena za najminimalnije budžete. Karmann Ghia i 912 su tako bili uspešno zamenjeni, i utabana je staza za potpuni preokret koji će doneti 924 i 944.

Porsche 944
Porsche 944
Porsche 944
Porsche 944

A onda, blasfemija. Porsche je izbacio 924 sa napred postavljenim vodom hlađenim motorom i zadnjim pogonom. Strašne stvari. Menjač iz Audija, motor iz Volkswagen-ovog kombija, pa kakav je to Porsche, pobogu?! Pošto su se FauVe i Porsche lizali još od pedesetih bio je deo dogovora da zajedno razviju mali sportski auto, ali je kriza sa početka sedamdesetih dovela do toga da je zajednički projekat napušten. Scirocco na bazi Golfa je bio tranziciono rešenje, a Porsche je otkupio nazad prava na auto koji su zajedno razvijali i tako se rodio 924. Opet je Porsche ispao pametan jer se mašina prodavala u solidnim kvantitetima, a sledeća iteracija je ovaj naš lepotan kojim se bavimo danas. Umesto da razviju potpuno nov model, odlučili su da samo promene jednu cifru u nazivu, iskoriste istu platformu, pokrpe mnoge nedostatke prošlog modela i pokvare aerodinamiku.

Porsche 944 S2 Cabriolet
Porsche 944 Rothmans

Da bi se sve picajzle ovog sveta zadovoljile, razvili su nov motor i opravdali se za sve pare. U skladu sa vremenom i žvakama koje smo svi žvakali da bi skupljali sličice koje su išle uz iste, uskoro je uvedena i turbo verzija. Zatim je usledila i prva ozbiljnija revizija znana kao S2, propraćena čak i kabriolet verzijom. Najređi 944 i dan-danas je specijalni Rothmans version proizveden u samo 40 primeraka, sa specijalnom livrejom, namenjen isključivo kanadskom tržištu. Uprkos ideji da se razvije još jedna modifikacija i prirodan nastavak modela pod nazivom S3, odlučili su da obustave rabotu i izbace „novi model“ koji bi zamenio 928 i 944 i stopio ih u jedno – 968. Tu se priča o malim, jeftini(ji)m Porsche-ima sa napred postavljenim vodom hlađenim motorima završava, barem za sada.

Obavezno isčekirajte mog dragog kolegu fotografa i nezasitog automobilskog entuzijastu Stefana Šobota i njegovu mindblowing stranicu sa nezamislivim dijapazonom fotografija automobila koje je predano i strastveno skupljao širom sveta!

Popular Posts

Instagram