automobili

Visoki Nivo Prefinjenosti

10/27/2014

Koncept automobila nikad dosta. Bilo je reči o tome već na blogu, ali evo samo da se nadovežem da je to vrlo verovatno najzanimljiviji aspekat sagledavanja automobila. Tu su prave inovacije, tu su najluđe ideje, tu se prvo dokazuju sve najnovije tehnologije, tu se meri zaluđenost i odanost publike i kritičara, tu sve počinje...

Dobar uradak na tom polju su uvek imali Japanci, jer se nikada nisu ustezali da ekstenzivno eksperimentišu i isprobavaju nove i nove stvari. Mitsubishi je svakako brend koji na našim prostorima važi za sinonim pouzdanosti i kvaliteta. Jedni će hvaliti Pajero kao neuništivi terenac, oni drugi će da se kunu u sada već pokojni Lancer Evolution u 10 tomova, a neki treći će da vozikaju iMIEV na struju iako Vlada Srbije ne zarezuje to ni dva posto sa bilo kakvim subvencijama ili drugim pogodnostima. E pa isti taj Mitsubishi je svojevremeno znao da biva vrlo surov i ozbiljan sa svojim koncept kreacijama.

Mitsubishi HSR

Krajem osamdesetih, Mitsubishi je započeo ciklus bijenala koncept automobila koji su svi nosili zajedničku skraćenicu - HSR. Highly Sophisticated-Transport Research sa rimskim brojem 1 je predstavljen javnosti na sajmu automobila u Tokiju, 1987. godine. Njihova visoka sofisticiranost se ogledala prvenstveno u nenormalno aerodinamičnoj karoseriji, koja je i stilski bila potpuno drugačija od svega ikad pre toga viđenog. Splet elektronskih sistema je po prvi put integrisano nadgledao i kontrolisao ponašanje šasije, vešanja, kočnica, aerodinamike i čega sve ne, u skladu sa uslovima na putu, pa čak i u odnosu na vremenske prilike! Pod haubom je dvolitarski četvorocilindraš isporučivao čak 300 konjskih snaga i terao automobil do teoretskih 300 km/h. 

Mitsubishi HSR-II

Posle dve godine je javnosti predstavljen, HSR II, svakako najlepši i najčudniji od celog seksteta. Ovaj put je akcenat stavljen na aktivnu aerodinamiku, mnogo godina pre nego što je to svetu pod nos bacila jedna Pagani Huayra. Ceo sijaset sistema spojlera i krilaca je pružao varijabilnost u koeficijentu otpora vazduha u rasponu od 0.20 do 0.40 Cw. Originalna linija je doterana do savršenstva i automobil je dobio jedan daleko agresivniji ukupni utisak. 

Mitsubishi HSR-III

Trojka je predstavljena 1991. godine, uz daleko nežnije linije. Dodatno je naglašena tunjavost automobila činjenicom da se pod haubom našao tada najmanji V6 motor na svetu, koji je posle u nešto izmenjenom izdanju korišćen u Mitsubishijevim komercijalnim modelima. Trojka takođe polako najavljuje sve gori dizajnerski jezik koji je usledio u poslednja tri nastavka HSR sage. 

Mitsubishi HSR-IV

Četvrta iteracija je bila u vidu kabrioleta koji je nastavio eksploataciju gorenavedenog V6 motora. Linija i ukupni utisak koji dizajnerski jezik donosi sada već odlazi daleko od svemirskog dizajna prva dva HSR modela, i polako zalazi u mediokritet koncept vozila sa početka devedesetih. Tad se jednostavno nije znalo ko od koga prepisuje. 

Mitsubishi HSR-V

Peta generacija je došla na red 1995. godine i izgleda neutešno ružno. Pokušaj da se istovremeno napravi nekakav crossover sa sve targa krovom i da se zadrži forma sportskog automobila se završio vrlo tužno. In other news, automobil je služio kao način da se javnosti predstavi Mitsubishijev revolucionarni sistem ubrizgavanja goriva. Osim toga, jedan tužni bastard.

Mitsubishi HSR-VI

Kraj balade je u vidu šeste generacije koja izgleda kao nijedan automobil na svetu. Taj dizajnerski jezik i taj stil jednostavno... pa ne znam ni šta bih rekao. Previše je čudan za svoje dobro, ne zna čovek da li da ga mrzi ili da mu se divi. Tada je predstavljeno i upravljanje na sva četiri točka i sistemi za automatsko upravljanje vozilom, da se priča zaokruži vrhunskim tehnološkim dostignućima. Već 17 godina više nema sedmog nastavka HSR priče. 

1:18

Kolekcionarska Sekcija - Dejan Blanuša

10/25/2014

Dejan Blanuša

Dragi čitaoci, otvaramo novo poglavlje na blogu. Kao što je svima koji blog prate i čitaju poznato, ja se bavim kolekcionarstvom modela automobila u razmeri 1:18. Odlučio sam da pažnju i fokus na taj aspekat mog života proširim i sa vama podelim priče mojih dragih kolega, kolekcionara. Ovom prvom prilikom vam predstavljam Dejana Blanušu, jednog od starosedelaca naše male komune, vrlo aktivnog i iskusnog znalca. Od njega smo svi mnogo naučili i gledamo na njega kao jednog od kamena temeljaca kolekcionarstva na ovim prostorima. Mi se međusobno šalimo da Deki pati od konjunktivitisa jer je njegova prva i najbitnija strast – Ferrari! Uživajte!

Dejan Blanuša

1. Za početak, zamoliću te da se predstaviš auditorijumu i kažeš nam malo više o sebi. Odakle si, koliko godina imaš, čime se baviš, od čega živiš...? :)

Zovem se Dejan Blanuša. Iz Bačke Palanke sam, imam 33 godine (u je… kad pre?!?! :)), završio sam Saobraćajni fakultet u Novom Sadu (na FTN-u), a trenutno sam zaposlen u par auto škola kao licencirani predavač teorijske obuke.

Dejan Blanuša

2. Kako, kada i zašto si počeo da skupljaš modele automobila?

Što bi se reklo: “Od malih nogu…”. Oduvek sam voleo automobile, i mislim da mi je prva reč bila auto. Kao klinac sam imao mnogo Hot Wheels, Majorette, Matchbox i ostalih, uglavnom 1/6x modela. Većinu sam, nažalost polupao (šta zna dete :)), a ostatak je završio ko zna gde. 

Dejan Blanuša
Dejan Blanuša

3. Šta te je nateralo da se fokusiraš baš na razmeru 1:18?

To je neka razmera gde sam se “našao”, i u kom pravcu sam video dalji razvoj svoje kolekcije. Pre nego što sam se odlučio za samo ovu razmeru, svaštario sam, kao i većina. Međutim, ova razmera mi pruža neki zadovoljavajući nivo detalja (naravno, zavisi od proizvođača) i, sveukupno gledano, linije modela mi nekako bolje dolaze do izražaja u odnosu na ostale razmere (ne računam 1/12, 1/8 i sl.), a i na polici mnogo dobro izgledaju. :)

Dejan Blanuša

4. Koji ti je bio prvi model u razmeri 1:18, kad, gde i kako si ga nabavio i da li ga i dalje poseduješ?

Mislim da je to bilo negde oko ’95, sami početak srednje skole. Išao sam sa drugarom iz škole do njegovog prijatelja (kasnije i mog), da preuzme neki svoj model, a kada ga je preuzeo, poklonio mi ga je. Bio je to Bburagov crveni Jaguar E Type kupe. Nažalost, odavno ga više nemam.

Dejan Blanuša

5. Tvoja kolekcija se konstantno uvećava. Koji automobil si poslednji dodao istoj i zašto baš taj?

Poslednji nabavljeni model je Ferrari F355 Berlinetta proizvođača Hot Wheels Elite. Odavno sam ga želeo, i to baš u žutoj boji, u kojoj je i nabavljen. Jedna od meni najlepših linija Pininfarine. 

Dejan Blanuša
Dejan Blanuša

6. Kojim kriterijumima se vodiš pri izboru modela za svoju kolekciju?

Prvo da je 1/18, drugo da je Ferrari, treće - cena, četvrto da ga nemam (ili da imam manje kvalitetnu izvedbu) i peto da ima meni zadovoljavajući kvalitet (ukoliko već mogu da biram). :)

Dejan Blanuša
Dejan Blanuša
Dejan Blanuša

7. Šta preferiraš u 1:1 razmeri, postoji li jedan brend kom si veran?

Ferrari! Ipak, ne mogu da kažem da sam mu “veran”, pošto nisam totalni Ferrarista, volim da vidim lep i neobičan automobil bilo kojeg proizvođača. Ali, ako striktno gledamo po modelima u kolekciji, onda definitivno Ferrari (uz par izuzetaka).

Dejan Blanuša

8. O kom automobilu u 1:1 sanjaš, a šta trenutno voziš?

Da odgovaram na ovo pitanje pre nekih desetak godina, bez velikog razmišljanja, rekao bih Ferrari. Međutim, kada si stariji, valjda proradi onaj ekonomični moment, nešto u fazonu “daj spusti se na zemlju!”. E, onda počneš da razmišljaš o nečemu što je realno i izvodljivo. Trenutno nemam automobil, a želja mi je da nabavim, verovali ili ne, Peugeot 206. :) Ako bih gledao neke automobile koji su, koliko-toliko prihvatljivi, a meni se baš dopadaju, onda bi to bili Porsche 924/944 ili Mercedes W123 ili W124 kupe.

Dejan Blanuša

9. Tržište postaje preplavljeno, i novi proizvođači modela niču kao pečurke posle kiše, dok se neki drugi, nažalost,  gase. Imaš li favorita među proizvođačima?

Ako bih proizvođača posmatrao samo po kvalitetu i po modelima koji su mom interesovanju bliski, rekao bih CMC. Ako ih posmatram kroz odnos cena/kvalitet, rekao bih Hot Wheels Elite. Nažalost, krajem ove godine, Hot Wheels gubi Ferrari licencu, ali se nadam da će novi vlasnici licence napraviti vrlo dobar model u nivou cena Hot Wheels Elite modela.

Dejan Blanuša

10. Najdraži model u kolekciji i zašto?

Nisam od onih koji se teško rastaju od modela i kojima su svi podjednako dragi. U trenutnoj postavci kolekcije, izdvojio bih Ferrari 375 Plus sa trke Carrera Panamericana proizvođača BBR.

Dejan Blanuša

11. Koji je to model koji nemaš a najviše od svih bi voleo da imaš?

CMC Ferrari 250 Testa Rossa.

Dejan Blanuša

12. Dosta automobila se ne pravi u našoj omiljenoj razmeri. Za koji automobil apeluješ da se uradi u 1:18?

Opet ja i Ferrari. :) Ferrari 400/412i.

Dejan Blanuša

13. Šta misliš o domaćoj kolekcionarskoj sceni? Ima li dovoljno dešavanja? Šta bi unapredio?

U poslednjih par godina se stanje značajno popravilo. Ima nekoliko berzi modela i druženja kolekcionara mesečno, za one koje posećujem i na kojima sam bio, mogu reći samo reči hvale, i u pogledu organizacije i u pogledu prostora. Na ponudu ne možemo mnogo uticati, ali verujem da će i ona biti vremenom bolja. Takođe, postoji mnoštvo foruma i Facebook grupa gde se svakodnevno družimo, što je odlično! 

Dejan Blanuša

14. Imaš li još neki zanimljiv hobi?

I ovaj mi je previše. :) Šalim se… Nemam, mada pratim računarsku industriju i pomalo se bavim računarima.

Dejan Blanuša

15. Koji savet imaš za mlade nade koje tek kreću kolekcionarskim stopama?

Strpljenje, strpljenje i strpljenje. Gledajte na što više mesta, i ne kupujte impulsivno (iako se nekada mora :)). Sve će vremenom leći na svoje mesto. Uživajte u modelima, zato ste ih i kupili. 

Dejan Blanuša

16. Za kraj, dokle misliš da skupljaš modele i da li tome ima kraja uopšte? Gde sebe vidiš za pet godina? A za deset?

Iskreno, pojma nemam. Kraja ima sigurno, ako ne kolekcije, onda nas. :) Nisam nešto preterano vezan za modele u smislu da mi se teško od njih odvojiti. Neki mi jesu draži, a neki manje, ali bitno mi je da trenutno uživam u njima, a to trenutno traje već preko dvadeset godina… :)

Sve fotografije su vlasništvo Dejana Blanuše. 

1:18

Španski Vetar

10/20/2014

Lamborghini Huracán LP 610-4

Odmah na početku da razjasnim, konotacija vezana za opštepoznatu i popularnu vrstu torte jeste namerna i aludira na jednaku požudu koju osećamo prema slatkišima, ali ovo ipak nije food blog. Nas zanimaju neki drugi španski vetrovi.

Lamborghini svakako ima jednu od najinventivnijih marketinških agencija na svetu, jer već decenijama ne prestaju da iznenađuju sa najluđim mogućim imenima za svoje automobile i još luđim objašnjenjima i istorijskim podacima za ista. Huracán je među zanimljivijim kreacijama kompanije, pa i nosi sasvim adekvatno ime. Što se tiče malog časa lingvistike, evo ovako: sama reč huracan je španski naziv za uragan. Da je torta, bila bi najbolja koju ste ikad pojeli.

Osim tog prvobitnog značenja do kog se lako dolazi posle kraće pretrage po netu, Lamborghinijeva marketinška agencija tvrdi da je to ime koje je ipak nosio jedan vrlo hrabar bik čuvenog uzgajivača Conte De La Patilla. Dotični se vrlo časno i hrabro borio davne 1879. godine, ostao nepobeđen i time toliko jako zapečatio istoriju da je Lamborghinijev najambiciozniji automobil do sada poneo baš njegovo ime. Takođe neki izvori tvrde da je Huracan ime boga vetrova, oluja i vatre u kulturi Maja.

Lamborghini Huracán LP 610-4

Sve predispozicije su tu. Ime zlokobno najavljuje žustri napad novog malog bika. Na prvi pogled proporcija i stance nisu znatno promenjeni u odnosu na prethodnika, ali mislim da se tu sa razlogom igra na sigurnu kartu i zbog toga ih ne treba preterano kriviti. Za razliku od većine iz trenutne svetske ponude supercarova, novi najmanji Lambo izgleda kao demonsko stvorenje pobeglo iz pakla da juri cestama sveta i jede sve druge automobile pred sobom. Iz svakog ugla izbija otelotvorenje zla, svaki detalj prati surovu, hladnu i naukom inspirisanu heksagonalnu dizajnersku notu. Đavo ne nosi Pradu, đavo vozi najnoviji Lamborghini. E, tako se najbolje opisuje.

Posle 10 godina proizvodnje Gallarda u nebrojeno mnogo različitih izvedbi i specijalnih edicija, najprodavaniji Lambo odlazi u zasluženu penziju. Ukupno ih je proizvedeno 14.022 primerka, što je više nego svi ostali Lamborghiniji zajedno. Da li je Huracán dorastao izazovu? Da li je bolji? Da li će još više da se prodaje? Za tih deset godina i konkurencija je dobrano naoštrila zube i hladno oružje, tako da pred njim nije ni malo lak zadatak.

Lamborghini Huracán LP 610-4

Lamborghini Huracán LP610-4 je prvi superautomobil sa kompletnim LED svetlosnim grupama, i naravno da su tu sedmostepeni menjač sa dva kvačila, magnetno vešanje i sve ostale ultramoderne igračke bez kojih borba sa konkurencijom ne sme ni da se zamisli. Pod haubom je i dalje V10 motor sa 5.2 litra zapremine, ali po prvi put se kombinuje direktno i multi-point ubrizgavanje goriva i sada je opremljen start-stop sistemom kako bi išao u korak sa svim aktuelnim ekološkim normama.

Lamborghini Huracán LP 610-4

U unutrašnjosti je kombinacija najskupljih materijala, od karbona do alkantare, a tu je i TFT ekran sa mogućnošću prikaza toliko toga da čovek dugo ostane razgledajući opcije umesto da vozi. Dosta stilskih elemenata je preuzeto sa Aventadora i Sesto Elemento koncepta, ali pojedini detalji još uvek nalažu da se radi o automobilu koji je nastao pod Audi/VW grupacijom.

Lamborghini Huracán LP 610-4

610 konjskih snaga i 560 Nm obrtnog momenta koji se prenose na sva četiri točka dovoljni su da 1422 kg teški Huracán poteraju od 0-100 km/h za samo 3.2 sekunde i do maksimalne brzine od 330 km/h.

Lamborghini Huracán LP 610-4

Brojke i teorija su na njegovoj strani, ali pošto je prodaja počela tek pre nekih pola godine, teško je još uvek tvrditi da li će opravdati poziciju naslednika Gallarda i da li će ponoviti njegov uspeh. Jasno je do sada koliko je Huracán bitan korak u Lamborghinijevom istorijskom razvoju, a Bburago je još uvek jedini koji ga pravi u razmeri 1:18.

1/18 Bburago Lamborghini Huracán LP 610-4

Da li je Bburago dorastao ovako bitnom zadatku? Naravno, pojaviće se mnogi resin proizvođači sa svojim izvedbama u svim potpuno imbecilnim bojama koje ne postoje u realnosti, a posle neku godinu vrlo verovatno i AutoART, ali obe varijante će biti nekoliko puta skuplje. A i ako ste pravi fan, kako sad da se čeka toliko dugo? Ja svakako ne mogu da čekam, i sreći nema kraja jer sam nabavio svoj primerak Huracána.

1/18 Bburago Lamborghini Huracán LP 610-4

Iz bogate palete od 17 boja za pravi automobil, Bburago je odabrao četiri boje i to su Verde Mantis (perla bolimozak zelena), Giallo Midas (perla limun žuta), Bianco Canopus (mat bela/svetlo siva) i Grigio Nimbus (metalik srebrna). Kvalitet farbanja je uobičajen za Bburago, nije savršeno, ima narandžine kore, ali nije ni toliko loše. Moj primerak je ovaj srebrni i možda je najzahvalnija boja da istakne sve linije automobila. Kada se uzme lenjir u ruke, vrlo brzo dolazimo do zaključka da je razmera pogođena, što bi trebalo da zadovolji sve perfekcioniste među kolekcionarima.

1/18 Bburago Lamborghini Huracán LP 610-4
1/18 Bburago Lamborghini Huracán LP 610-4
1/18 Bburago Lamborghini Huracán LP 610-4
1/18 Bburago Lamborghini Huracán LP 610-4
1/18 Bburago Lamborghini Huracán LP 610-4

Na prednjem delu automobila se ne dešava toliko toga da bi moglo mnogo da se pogreši. Kompleksni oblici prednjeg branika i grila u stilizovanom heksagonalnom obliku su dobro pogođeni ali rešetka ipak nije prava već je samo reljefna imitacija, što je i uobičajeno za ovaj cenovni rang modela. Znak i farovi su skroz pristojni, pogotovo kada uzmemo u obzir činjenicu da su sada sve svetlosne grupe na Huracánu LED. Ispod prednjeg poklopca imamo jedno veliko NIŠTA, kao i na pravom automobilu, jednu veliku plastičnu rupu. Otvaranje je dogleg ali se ne primećuje toliko. Veliki brisač šoferšajbne je izliven u plastici ali nije odvojen od svoje podloge, tako da nema mrdanja za njega.

1/18 Bburago Lamborghini Huracán LP 610-4
1/18 Bburago Lamborghini Huracán LP 610-4
1/18 Bburago Lamborghini Huracán LP 610-4

Točkovi su skroz prijatno iznenađenje. Razmera je pogođena, prednji su 20" a zadnji 21" pa smanjeni na odgovarajuću razmeru, odlivak felne je precizan, tu je i minijaturni lambo logo, a na kleštima kočnica piše Lamborghini. Mali, ali classy momenti koji doprinose da model izgleda dosta skuplje i kvalitetnije. Ovaj put nema podesivih amortizera što jasno ukazuje na to da je model razvijan nevezano za sestrinsku kompaniju Maisto, i nekako mi je drago zbog toga.

1/18 Bburago Lamborghini Huracán LP 610-4
1/18 Bburago Lamborghini Huracán LP 610-4

Jedina zamerka u razmeri i nepogođenoj liniji je pozicija prednje osovine u odnosu na kabinu, gde se može videti da je taj razmak malčice veći nego što bi trebalo. Ovim dobijamo da je međuosovinsko rastojanje malo veće pa automobil gledano sa strane deluje nekako razvučenije. Ovo se vidi samo kada poredite model sa slikama pravog automobila, naravno. Prednje i zadnje lateralno poziciono svetlo je izvedeno u vidu diskretno ofarbanih oblika. Tu su, nije da nisu.

1/18 Bburago Lamborghini Huracán LP 610-4
1/18 Bburago Lamborghini Huracán LP 610-4

Vrata se dosta plitko otvaraju, verovatno da bi se postigli što manji zazori kada su zatvorena, ali se zatvaraju uz vrlo moćan osećaj punosti i nose jako lepo odrađene retrovizore. Cela bočna staklena grupa odlično izgleda i podseća na dragulj umetnut u ukupnu siluetu automobila (heksagonalna forma je i ovde ispraćena). Mali trouglasti prozor ispred retrovizora je nepotrebno predebelo oivičen crnom bojom, no šta je tu je... Usisnik je jednako moćan kao i na pravom automobilu a iznad je nalepnica sa ispisom LP610-4. Kvaka i poklopac rezervoara za gorivo su samo reljefno naznačeni, ali takve momente sebi dozvoljavaju i mnogostruko skuplji modeli te tome neću pridavati ama baš nikakav značaj.

1/18 Bburago Lamborghini Huracán LP 610-4
1/18 Bburago Lamborghini Huracán LP 610-4
1/18 Bburago Lamborghini Huracán LP 610-4

Na pragu je velika nalepnica sa ispisom "Huracán" i najavljuje jednu solidnu unutrašnjost čak i za jedan Bburago. Svi najsitniji elementi su vrlo precizno izliveni i ofarbani, nalepnicom je predstavljen TFT monitor iza volana, a sam volan čak ima farbanje donjeg zaravnjenog dela kao simulaciju alkantare. Čak su i pojasevi jako lepo i precizno urađeni, kao na daleko skupljim modelima, to je za svaku pohvalu. Jedina zamerka u unutrašnjosti su pedale koje izgledaju kao da su hromirane, što je daleko od realnosti. 

1/18 Bburago Lamborghini Huracán LP 610-4
1/18 Bburago Lamborghini Huracán LP 610-4
1/18 Bburago Lamborghini Huracán LP 610-4
1/18 Bburago Lamborghini Huracán LP 610-4

Poklopac motora je od providne plastike a ispod njega je motor koji se ne vidi toliko, mada kada se pogleda sa donje strane i kroz točkove, vide se detalji iako se do njih ne može direktno doći. Najveća zamerka na automobilu je isti taj poklopac koji se ne otvara skroz dole do farova kao na pravom automobilu, već taj neotvoreni deo sad štrči kao da je neki spojler. Zadnje svetlosne grupe su pričvršćene velikim pinovima a migavci su ofarbani, iako je možda bolje da su bili od providne plastike. Zadnji branik, difuzor i izduv izgledaju skroz korektno. Donja strana nema skoro nikakve detalje osim otvora ka motoru, i ispisa BBurago, Lamborghini Huracán LP 610-4, 11421 i 1/18 Made in China. 

1/18 Bburago Lamborghini Huracán LP 610-4
1/18 Bburago Lamborghini Huracán LP 610-4

Sve u svemu, Bburago je uradio sasvim dobar posao ponudivši ovaj jako ekskluzivan model pre svih drugih po prilično atraktivnoj ceni. Za sve Lamborghini kolekcionare ovo je obavezna stavka u kolekciji, a za sve ostale svakako zanimljiv model vredan nabavke. 

1/18 Bburago Lamborghini Huracán LP 610-4

Na kraju, hteo bih da se zahvalim kompaniji DEXY CO na ovom modelu i da napomenem da ga uz kompletan ostatak Bburago asortimana možete kupiti u njihovim prodavnicama širom Srbije. Za više informacija posetite njihov sajt www.dexy.co.rs ili ih pratite i kontaktirajte putem njihove facebook stranice www.facebook.com/vaseomiljeneigracke

Popular Posts

Instagram