alcyone

Dimenzija X

11/30/2014

Subaru SVX

Subaruova politika modela i borbe sa konkurencijom je uvek bila nekonvencionalna, da ne kažem čudna. Imali su oni uvek svoje konje za trku, ali retko ko bira Subaru kao prvi logičan izbor pri kupovini. Klijentela je uvek probrana i posebna, kao i sami automobili. 

Subaru SVX
Subaru SVX

A najčudniji među čudnima je Alcyone SVX, čiji životić je trajao samo 5 godina, jer je 1996. ugašen, bez ikakvog naslednika. SVX je zamenio užasni Alcyone XT, ali je nastao u pogrešno vreme i doneo kompaniji Subaru gubitak od nekih 75 miliona dolara. 

Subaru SVX
Subaru SVX

Ekstremno aerodinamična karoserija i totalno avangardni dizajn spoljašnjosti potpisuje Giorgetto Giugiaro za ItalDesign, a već znam da će poštovaoci njegovog rada odmah prepoznati stilske odlike mnogih njegovih dotadašnjih kreacija. Subaru se busao u grudi kako omogućava svojim kupcima da postanu vlasnici koncept automobila pošto nije mnogo toga promenjeno u odnosu na prototip. Barem kada je vizuelna strana priče u pitanju. 

Subaru SVX
Subaru SVX

Pod haubom je bio šestocilindrični bokser motor od 3.3 litra zapremine i 231 konjskom snagom. Ovo je bilo dovoljno za maksimalnu brzinu od približno 250 km/h. Pošto je Subaru hteo da ponudi savršen spoj luksuza, udobnosti i sportskih performansi, sva vozila su imala automatski menjač i pogon na sva četiri točka (osim u poslednjoj godini prodaje na američkom tržištu gde su ponuđene jeftinije verzije sa prednjim pogonom). 

Subaru SVX

Ideja je delovala dobro na papiru, stajling potpuno nesvakidašnji, automobil nikako nekvalitetan, ali, eto, prosto nije im se dalo. Od tada, ne pokušavaju više. Šteta. Baš, šteta.

Subaru SVX

AMG

Mlin Za Beton

11/30/2014

Mercedes-Benz SL 73 AMG

Četvrta generacija SL klase sa internom oznakom R129 je predstavljena javnosti još davne 1989. i kao takva je, uz povremene, neznatne kozmetičke izmene obitavala na svetskom tržištu sve do 2001. Iako ih je proizvedeno nešto malo preko 200.000 primeraka, po meni je R129 već sada budući klasik, jedan od najlepših Mercedesa ikad zamišljenih. 

Mercedes-Benz SL 73 AMG

Poslednji SL sa platnenim krovom, skrivenim roll-barom i hardtop krovom koji se po potrebi mogao manuelno pričvrstiti kad je platneni spušten, dolazio je u nekoliko varijanti sa različitim motorima, isprva su to bili 300 SL, 300SL-24, 500SL i 600SL. Uz prve facelifte i zatezanje bora stigla je i nova Mercedesova nomenklatura i klasni sistem, pa se moralo ići ukorak sa vremenom, te su modeli postali SL 280, SL 320 i SL 500. Bilo je tu i nekih limited edition serija, koje su zanimljive samo najsurovijim kolekcionarima, međutim ono što je najvreliji materijal ovde su AMG verzije. AMG razuzdan, pušten sa lanca, dok još nije postao potpuno integrisan u matičnu Mercedes kompaniju. 

Mercedes-Benz SL 73 AMG
Mercedes-Benz SL 73 AMG

Bio je tu i SL 55 AMG, i SL 60 AMG, pa čak i SL 70 AMG, ali ja bih ipak samo rekao ove tri magične reči: SL 73 AMG. Mlin za beton. Čupa tlo ispod sebe i baca ga daleko iza, kao besan kerić koji zakopava svoj minuli rad. Tokom 1995, 1998, 1999, 2000 i 2001 ih je proizvedeno i prodato ukupno 85 komada. Šta još reći a ne poludeti pred ovim automobilom? Pod haubom je monstruozni V12 od 7.3 litra zapremine koji smo kasnije mogli da nađemo u Pagani Zondi. Spolja i nije neka velika razlika u odnosu na regularni SL, ali po meni je ovo neka preteča današnjih Black Series modela, samo u vidu nekog pećinskog čoveka sa batinom koji ide i bukvalno melje sve pred sobom. E da, 532 konjske snage. A zadnja vuča. Obrtni momenat ne smem ni da napišem koliki je. 

Mercedes-Benz SL 73 AMG

I nema nikakav tužan epilog, jer Mercedesu nikako ne ponestaje hrabrosti da svetu i dalje nudi jednako lude automobile kao što je ovaj. Ovo je samo onako, razglednica iz prošlosti, osvrt na starog asa, kao kad se setimo Nigela Mansella, Carlosa Sainza ili neke slične ikone. A sada su posle 5 decenija opet šampioni u Formuli 1. Slava im!

Mercedes-Benz SL 73 AMG

1:18

Kolekcionarska Sekcija - Vladimir Bravarić

11/29/2014

Vladimir Bravarić

Vladimir Bravarić je plesač i automehaničar. A skuplja i modele u našoj omiljenoj razmeri. Živi na otoku Rabu, te mu svi zavidimo na tome, a i na dobrom delu kolekcije. Moliću vas za veliki aplauz za gospodina Bravarića! 

1. Za početak, zamoliću te da se predstaviš auditorijumu i kažeš nam malo više o sebi. Odakle si, koliko godina imaš, čime se baviš, od čega živiš...? :)

Zovem se Vladimir Bravarić-Gandi. Dolazim sa otoka Raba, imam 24 godine. Po struci sam automehaničar i trenutno radim u brodomehaničarskom servisu u Rabu.

Vladimir Bravarić

2. Kako, kada i zašto si počeo da skupljaš modele automobila?

Kako, kada i zašto, hmm… dobro pitanje! Ljubav prema auto modelima je počela cirka prije 6 godina, kad sam dobio nove susjede iz Njemačke. Prilikom upoznavanja i razgovora smo došli do njegovog hobija, gdje je pokazao slike svoje kolekcije. Naravno mene je to oduševilo i zaželio sam takvo nešto, to je i on primjetio i već slijedeći put kad je došao na otok mi je donio prvi autić i onda drugi, pa treći, dok ja nisam otputovao u Italiju točnije Republiku San Marino te sam si tamo kupio prvi vlastiti autić i od tad nisam prestao.

Vladimir Bravarić

3. Šta te je nateralo da se fokusiraš baš na razmeru 1:18?

Fokusirao sam se na omjer 1:18 zato jer su bolji i vidljiviji detalji modela, bolja obrada modela (ovisno o proizvođaču), a i bolje stoje u ruci odnosno polici. Ukratko, lijepše ih je vidjeti!

Vladimir Bravarić
Vladimir Bravarić

4. Koji ti je bio prvi model u razmeri 1:18, kad, gde i kako si ga nabavio i da li ga i dalje poseduješ?

Model koji je prvi došao kod mene je od Bburaga Chevrolet Corvette C1 1957 kojeg sam dobio od susjeda, a model kojeg sam prvog kupio je Welly Ford Mustang Boss 302 1970. Njega sam si kupio u Italiji (Republici San Marino) u trgovini modela. Obadva su još uvijek kod mene u kolekciji!

Vladimir Bravarić

5. Tvoja kolekcija se konstantno uvećava. Koji automobil si poslednji dodao istoj i zašto baš taj?

Posljednji kupljeni model - Kia Optima K5 proivođača Kia DF. Njega sam odabrao jer mi je prelijep model i u 1:1 kao i u 1:18 omjeru. Proizvođač je fenomenalan, vrhunske vanjske i unutarnje obrade i vrlo detaljan. A i rijedak!

Vladimir Bravarić

6. Kojim kriterijumima se vodiš pri izboru modela za svoju kolekciju?

Naravno prvo da je 1:18, a onda ako mi se nešto svidi i želim to tad ne gledam na cijenu ni otkud dolazi samo ga moram imati!

Vladimir Bravarić

7. Šta preferiraš u 1:1 razmeri, postoji li jedan brend kom si veran?

Mercedes! A volim i američke automobile. Nadam se da ću jednom u životu ih i posjedovati!

Vladimir Bravarić

8. O kom automobilu u 1:1 sanjaš, a šta trenutno voziš?

Želio bih se voziti po gradu u ogromnom američkom pick-upu kao što je Dodge Ram,ono da ga svi vide a još više čuju! Trenutno vozim Seat Leon 1.9 TDI 81KW s kojim sam prezadovoljan.

Vladimir Bravarić

9. Tržište postaje preplavljeno, i novi proizvođači modela niču kao pečurke posle kiše, dok se neki drugi, nažalost,  gase. Imaš li favorita među proizvođačima?

Kako sakupljam razne modele tako ima i raznih proizvođača. Od proizvođača preferiram AUTOart, Minichamps, Kyosho ali i neke rijeđe kao što su Paudi, Minikraft i slični kineski proizvođači koji su opredjeljeni za jednu vrstu modela.

Vladimir Bravarić

10. Najdraži model u kolekciji i zašto?

Imam par najdražih, ali izdvojit ću Minikraft Hyundai Equus. Izdvojio sam ga jer mi je bio prvi “nepoznati“ model kao i proizvođač. Kad sam ga izvadio iz kutije naprosto sam se zaljubio, fenomenalan model!

Vladimir Bravarić

11. Koji je to model koji nemaš a najviše od svih bi voleo da imaš?

Želio bih imati AUTOart Mercedes 320E W124.

Vladimir Bravarić

12. Dosta automobila se ne pravi u našoj omiljenoj razmeri. Za koji automobil apeluješ da se uradi u 1:18?

Ne mogu odabrat model, ali bi volio da ima više istočnoeuropskih automobila kao i azijskih starijih modela u 1:18 omjeru.

Vladimir Bravarić

13. Šta misliš o domaćoj kolekcionarskoj sceni? Ima li dovoljno dešavanja? Šta bi unapredio?

Pa i nema nešto puno događanja i druženja,bar što se tiče Hrvatske. To su možda 2-3 godišnja druženja i jedino šta je na Facebooku. Želio bih da druženje bude bar jednom mjesečno i da svi sudjeluju, a ne uvijek isti.

Vladimir Bravarić

14. Imaš li još neki zanimljiv hobi?

Narodni plesovi! Član sam KUD-a Rapski tanac.

Vladimir Bravarić

15. Koji savet imaš za mlade nade koje tek kreću kolekcionarskim stopama?

Moja preporuka da nigdje ne žure, sve polako i s ljubavlju. Ne pretjerivati.

Vladimir Bravarić

16. Za kraj, dokle misliš da skupljaš modele i da li tome ima kraja uopšte? Gde sebe vidiš za pet godina? A za deset?

Nadam se da sakupljanje modela nikad neće prestati,bar što se mene tiče. Za 5 godina da imam oko 500 modela, a za 10 da uz to imam i par starijih modela u 1:1. :)

Sve fotografije su vlasništvo Vladimira Bravarića.

1:18

Bez Starca Nema Udarca

11/24/2014

Alfa Romeo 8C 2300 Spider Touring

Moderno doba je obeleženo masovnom proizvodnjom. Kada samo pogledamo zvanične cifre i statistike, prosto ne možemo da se zapitamo odakle novac za sve to? Ko to kupuje? Ko to finansira? U samom vrhu svetske proizvodnje, barem kada je obrt istog tog novca u pitanju, su automobili. Svi svetski koncerni, konglomerati i samostalni proizvođači se prosto utrkuju ko će više da napravi, ko će ove godine neke nove rekorde da obara i postavlja svoje. U toj užurbanoj manufakturi dosta toga se zaboravilo. Jednostavno, nema vremena za to, a i ko mari više za to? Originalnost? Ma, dobri smo. Ekskluzivnost? Ima je donekle, ali je skuplja nego ikad. Strast? Koliko i u jednoj pečenoj cigli. 

Alfa Romeo 8C 2300 Spider Touring

Ruku na srce, ima i dalje malih proizvođača koji većinu svoje proizvodnje obavljaju ručno, nemoguće je baš sve na svetu robotizovati. Meni lično je cela ta situacija malo tužna. Nekad se u svakom automobilu mogao naći neki šarm, ali u ovim tabletima na točkovima stvarno je jako teško naći išta. Dobra veš mašina se sada kontroliše putem aplikacije na smartphoneu, i to je divna stvar, ali niko ne kupuje veš mašinu da bi je voleo i da bi uživao u njenoj upotrebi. Ona je prosto tu, radi svoj posao kako treba i to je to. Ljudi se sada tako ophode i prema automobilima, a proizvođači će sve uraditi da tako i ostane. Zadovoljan kupac, koji na svakih par godina uzima novi model, jer ovaj stari je već toliko stari da ga je sramota od komšija koji to isto rade, i eto imamo dobitnu kombinaciju. 

Alfa Romeo 8C 2300 Spider Touring

Svako malo mi padne na pamet da bi bilo lepo napraviti serijal o karoserijskim kućama iz prošlog veka, da se ljudima pokaže šta se sve nekad radilo i šta je sve bilo moguće. Ova recenzija je samo još jedan mali podstrek (meni) i podsećanje (vama) da su to jako zanimljive stvari i da je šteta što se o tome ne priča više. 

Alfa Romeo 8C 2300 Spider Touring

Alfa Romeo se posebno voli. Vole se i Mercedesi i Honde i Audi, sve je to lepo, ali nijedan auto se ne voli kao Alfa Romeo. Alfisti imaju jednu posebnu strast koja izgara negde duboko i nikada se ne gasi. Nije to bezveze. Takva ljubav i tradicija se gajila decenijama uspeha na trkačkim stazama, relijima, kružnim i brdskim trkama, pa ukratko kuda sve nije... Prve dve šampionske titule Formule 1 ikad uzeo je baš Alfa Romeo, jednu je osvojio Farina a drugu Fangio. Ovo je samo jedan sićušni deo onoga što je osvojeno, pretvorio bih se u nekakav sportski žurnal kada bih sad pokušavao sve da navedem. A to nećemo. 

Alfa Romeo 8C 2300 Spider Touring

Viktor Janoš, po italijanski znan kao Vittorio Jano je mađarski emigrant koji je udahnuo život mnogim italijanskim trkalicama, i bukvalno nema gde nije radio, od Fiata, preko Alfe i Lancie, sve do Ferrarija. On je zaslužan za remek delo po kojem naš današnji starački heroj nosi ime. 8C je oznaka koja označava osam cilindara, uzdužno raspoređenih u zapremini od 2.3 litra. Ništa lepše od tih mnogocilindraša sa i ne tako velikom zapreminom, to je jednostavno neponovljiv zvuk. Alfa 8C sa sve svojim velelepnim motorom se radila od 1931. do 1939. u mnogim verzijama i iteracijama kao drumsko vozilo a zabeležila je neviđen uspeh i u raznim šampionatima i trkama. Zapremina motora je tokom tih nekoliko godina rasla prvo na 2.6, a zatim i na 2.9 litara. 

Alfa Romeo 8C 2300 Spider Touring

Isprva Alfa Romeo nije ni planirao da prodaje 8C za drumsku upotrebu, mada se na kraju to ipak desilo. Neke automobile su i sami opremali karoserijom, mada uglavnom su to bili prepravljeni trkački automobili. Prodavali su 8C kao šasiju, u dve dužine - Lungo i Corto (hajde, valjda italijanski barem toliko znate). 8C je bio lepotan jer su ga lepo oblačile mnoge karoserijske kuće kao što su Pininfarina, Figoni, Graber, Castagna i Zagato. I Touring, da, zato i jesmo ovde danas. 

Alfa Romeo 8C 2300 Spider Touring

Touring je dizajnirao jednu od najpoznatijih Spyder izvedbi modela 8C 2300, i od ukupno 188 izrađenih primeraka, 4 Touringa su učestvovali na legendarnoj trci Mille Miglia održanoj 10. aprila 1932. Borzacchini i Bignami su ostvarili pobedu, kako ukupnu tako i u svojoj klasi, posle 14 sati, 55 minuta i 19 sekundi vožnje. Materijal od kojih su satkane legende. 

1/18 Bburago 1932 Alfa Romeo 8C 2300 Spider Touring

BBR, CMC i Spark nude neke druge iteracije modela 8C, ali Bburago je jedini koji nudi 8C 2300 Spyder u Touring izvedbi, a ja i dalje volim da mislim da je to ona prava, najpoželjnija varijanta. Pritom su gorenavedeni jedno 40 puta skuplji i ne baš u svačijem kupovnom domenu. Takođe, Bburago je radio i trkačku Monza varijantu, ali o tome nekom drugom prilikom. U pitanju je izuzetno star model i kalup, predstavljen pre nekih 26 godina. Iz tog razloga ćemo ovoj recenziji pristupiti na mnogo nežniji način, sa mnogo topline oko srca, jer ovaj model vraća u daleko, bezbrižno detinjstvo, kada drugih 1:18 modela osim Bburaga praktično nije ni bilo. 

1/18 Bburago 1932 Alfa Romeo 8C 2300 Spider Touring
1/18 Bburago 1932 Alfa Romeo 8C 2300 Spider Touring

Koliko je meni poznato osim ove crvene varijante, rađene su još i srebrna sa plavim blatobranima i crvenim enterijerom (i dalje u ponudi), bela sa dve varijante plavih (svetlija i tamnija) blatobrana i dve varijante crvenog (svetliji i tamniji) enterijera, skroz bela sa crnim enterijerom i, za kraj, žuta sa crnim blatobranima i braon enterijerom. S obzirom na to da je poprilično mator model u pitanju, vrlo moguće da ima i još nekih varijanti koje nikad nisam video. 

1/18 Bburago 1932 Alfa Romeo 8C 2300 Spider Touring

U vreme kada su se karoserije radile ručno i svaki automobil bio unikat, malo je nezahvalno sitničariti za dimenzije i razmere. Iz ovog razloga ovaj put neću uzimati merne naprave u ruke, prihvatićemo samo činjenicu da je jako teško doći do ovakvog automobila u 1:1 razmeri, a kamoli ga nešto tu premeravati, rastavljati i raščlanjivati. Prvo, nijedan vlasnik to ne bi dozvolio, a drugo i kad bi dozvolio nema tih para koje bi mogle da pokriju osiguranje za takav jedan poduhvat. Verovaćemo Bburagovom oštrom oku. 

1/18 Bburago 1932 Alfa Romeo 8C 2300 Spider Touring

Pa krenimo, kako to i priliči, spreda. Dominirajući gril je izliven iz jednog komada plastike i sadrži sve što bi i trebalo ali jedino glavni par farova ima providnu plastiku i izgleda realistično. Sve ostalo je jedan liv, osim nalepnica umesto tablica i Alfa Romeo znaka. Ispis "Alfa Romeo" je lepo izveden i reljefno je istaknut na rešetci hladnjaka. Na blatobranima je par pozicionih svetala, izliven od iste, "hromirane" plastike. Celokupni blatobrani su od plastike, ali je nijansa boje dobro pogođena, i generalno je model skroz dobro ofarban, bez "narandžine kore" ili sličnih pojava. 

1/18 Bburago 1932 Alfa Romeo 8C 2300 Spider Touring

Tanani točkovi se sastoje iz no name guma, prastarih felni sa žbicama i knock-off šrafova. Isti ovi točkovi su se našli na raznim Bburago modelima, i kao takvi su možda generički i ne preterano istorijski precizni, ali još jednom bih naglasio da je ovo model predstavljen pre četvrt veka, i kao takav je tad bio bez premca. Sve ovo je svojevrstan vremeplov u vremena kada je izbor modela automobila i igračaka bio daleko oskudniji nego danas. Lepo je što ga i dan danas ima u prodavnicama, jer je on čak i kao model već oldtajmer. 

1/18 Bburago 1932 Alfa Romeo 8C 2300 Spider Touring
1/18 Bburago 1932 Alfa Romeo 8C 2300 Spider Touring
1/18 Bburago 1932 Alfa Romeo 8C 2300 Spider Touring

Hauba ima dva funkcionalna "hromirana" držača sa strane, i otvara se sa obe strane. Na pola ima šarke i to otvaranje je nekako najdraži i najrealističniji detalj na modelu. Rešetke na haubi su samo reljefno naznačene a ispod nje se nalazi jednostavni motor sa "hromiranim" izduvnim cevima. Ruku na srce, ni u realnosti tadašnji motori nisu imali da ponude neku bogatu lepezu detalja. 

1/18 Bburago 1932 Alfa Romeo 8C 2300 Spider Touring
1/18 Bburago 1932 Alfa Romeo 8C 2300 Spider Touring

Šoferšajbna je još jedan sladak detalj, izvedena tako da su simulirani i mali bočni prozori, a uz osnovu su izliveni i majušni brisači. Na blatobranima, tik ispod vrata, su farbom naglašeni nabori, a tu je i poklopac rezervoara za ulje. Vrata se nažalost ne otvaraju, samo su reljefno naznačena, a kvaka je naglašena srebrnom farbom. 

1/18 Bburago 1932 Alfa Romeo 8C 2300 Spider Touring
1/18 Bburago 1932 Alfa Romeo 8C 2300 Spider Touring
1/18 Bburago 1932 Alfa Romeo 8C 2300 Spider Touring

Unutrašnjost obiluje uglačanom crnom plastikom čiju monotoniju razbijaju lepo urađeni cajgeri u vidu nalepnica, poluga menjača i parkirne kočnice u "hromiranoj" plastici, pa čak i pedale, duboko usađene tik uz motor. Na zadnjem delu imamo reljefno naznačene male poklopce minijaturnog prtljažnog prostora, poklopac rezervoara za gorivo i aerodinamičnu krestu koja natkriva prostor predviđen za dve rezervne gume. Ta kresta je izvedena od plastike, i predstavlja možda najmanje simpatičan detalj na modelu. Prisutna je i zadnja tablica u vidu nalepnice, zajedno sa dva poziciona svetla. Na samom kraju, tu su ta dva gorepomenuta rezervna točka, ispod kojih stidljivo viri izduvna cev. 

1/18 Bburago 1932 Alfa Romeo 8C 2300 Spider Touring
1/18 Bburago 1932 Alfa Romeo 8C 2300 Spider Touring
1/18 Bburago 1932 Alfa Romeo 8C 2300 Spider Touring

S obzirom na jednostavnost konstrukcije automobila, sa donje strane je dosta detalja istaknuto, počevši od motora i izduvne grane, preko diferencijala, rezervoara za gorivo, lisnatih opruga, vešanja i šasije. Sve je tu, zajedno sa ispisima Bburago, 11427, Made in China i Alfa Romeo 8C 2300 Spider Touring (1932). 

1/18 Bburago 1932 Alfa Romeo 8C 2300 Spider Touring

Iako prilično zastareo model, ovaj Alfa Romeo i dalje pleni nekim nedokučivim šmekerlukom i vraća u neka daleko srećnija vremena. Kao takav on je jedan lep omaž onome na čemu smo svi odrasli i vrlo drag dodatak mojoj kolekciji, zahvaljujući ljubaznosti kompanije DEXY CO. Pogledajte celokupan Bburago asortiman i ponudu na njihovom sajtu www.dexy.co.rs, a za sve dodatne informacije savetujem i da pogledate njihovu facebook stranicu www.facebook.com/vaseomiljeneigracke

Popular Posts

Instagram