Almanah XXV: Saleen

7/06/2015


Oni koje prate na mojim „časovima“ su verovatno upratili da sam ja naklonjen nekim egzotičnijim automobilima nego što većina voli. Zlatno doba automobilske industrije i dizajna je po meni davno prošlo, nostalgičan sam i letargičan kao James May puta 4, vozim Renault Twingo, ne brže od propisane brzine, a svaki vid ĆUNINGAISTAJLINGA kod mene izaziva mučninu, vrtoglavicu i tugu za uništenim automobilom.


Kao takav, jasno vam je da me kompanije koje se bave takvim svetogrđem me ama uopšte ne interesuje. Ali, mora se priznati, ima u svakom pravilu izuzetaka, i pojedinaca koji tako dobro hodaju tom tananom linijom koja deli kitsch i lucidno, a među njima je svakako Steve Saleen.


Kako to u ovakvim bajkama obično biva, gospodin Saleen je od samog starta uživao med i mleko jer je odrastao u porodici sa jednim sjajnim pedigreom. Njegov otac je takođe oduvek prčkao sa mehanikom i trkačkim automobilima, tako da je staza za malenog Stevana utabana kako treba. Preko amaterskog entuzijazma i lokalnih šampionata, Steve je polako grabio ka ozbiljnijoj trkačkoj karijeri, koja je uključivala takmičenje u Formula Atlantic i SCCA World Trans-Am serijama. Tokom izgradnje svoje vozačke karijere, Steve je navikao da se na stazi obračunava sa drugima vozeći Ford Mustang.


Naravno većini sveta je Saleen poznat upravo po svojim nasviranim verzijama Mustanga, ali manji je broj onih koji znaju da se on za života svačega dohvatio i svašta budžio. Posebna poslastica je jedini automobil koji je Saleen radio a da nije budževina nečeg što već postoji. U pitanju je supercar sa vrlo enigmatičnim imenom S7. Bilo bi baš carski da ima motor sa sedam cilindara, ali ipak nismo te sreće.


U suštini, S7 je produkt sublimacije više kompanija. Phil Frank je firma koja je radila dizajn enterijera i eksterijera i inače sarađuje sa kompanijama kao što su Nike, SMS i PFD. Grupacija Ray Mallock je bila zadužena za kompletan razvoj šasije a prethodno iskustvo sa Aston Martinovom trkačkom divizijom je očigledno bilo dovoljno jaka stavka u CV-u da im bude dodeljen deo projekta. Hidden Creek Industries su klepili na sto početni capital, a Steve Saleen je celu stvar objedinio u gotov proizvod – prvi američki serijski supercar. Svetska premijera se dogodila 2000.


Cela karoserija je od karbona, a aerodinamički razvoj je bio toliko ekstenzivan da su na kraju dostigli stadijum gde automobil pri brzini od 260 km/h generiše još jednu svoju masu downforce-a! Inicijalno je S7 bio opremljen sedmolitarski atmosferskim motorom iz Mustanga koji je detaljno prerađen da bi na kraju isporučivao oko 550 konjskih snaga. Ovo je bilo dovoljno za ubrzanje od 0-100 km/h od 3.3 sekunde i teoretsku maksimalnu brzinu od 350 km/h.


Ali nije im bilo dovoljno. Tek posle 5 godina su motoru dodali dva turbo punjača, kao što je od samog starta bilo planirano, tako da je snaga porasla na 750 konja. 0-100 ubrzanje je smanjeno za pola sekunde, a maksimalna brzina zaokružena na 400 km/h. Uprkos ovako monstruoznim ciframa, Saleen S7 je imao dva prtljažnika, specijalno krojene putne torbe i vrlo udobnu i ergonomski orijentisanu unutrašnjost.


Za svojih 10 godina proizvodnje, S7 je utemeljio Saleenovu reputaciju autentičnog američkog proizvođača, a ostvario je i značajne rezultate na mnogim stazama i u mnogim šampionatima širom sveta kao trkačka S7R verzija. Saleen je jači nego ikad, trenutnu proizvodnju čine modeli bazirani na Ford Mustangu, Chevrolet Camaru i Dodge Challengeru. Od skoro je dodat i luksuzni sedan na bazi Tesle Model S, a najavljuje se i naslednik – S8. Stay tuned.

You Might Also Like

0 comments