Battle Royale, Runda Osma - Koji Nov Auto Bih Kupio Šezdesetih?

8/27/2015


U poslednje vreme nešto mnogo pričamo o kosookima na sajtu, pa su Matija i Meda odlučili da bojno polje prebace na poznatiju teritoriju. U Evropi smo, sredina je 60-ih godina, pokret nesvrstanih je u punoj snazi, kao i facijalne dlake na mnogim muškarcima… Normalne građane okupiraju misli o hladnom ratu i odnosu SSSR i SAD, a naše momke muči pitanje sa kojim će automobilom najviše da uživaju u vožnji, jer su oni mladi, slobodni i nose raskopčane košulje i zvoncare… A ni mlade dame nisu daleko u tim mislima…
—————————————
Dragi moj Medo,
Dokopao sam se nekakvog vremeplova i rešio da i ja pobegnem u pozne šezdesete da bih osetio kako je to bilo kad si mogao da ušetaš u dealership i kupiš nov automobil iz najlepšeg perioda istorije. Nešto je trokirao vremeplov, bacio me negde pred sam kraj, ne zameri, taman da pazarim auto koji je po meni udario kamen temeljac za mnoge stvari i upisao se u knjige istorije krvlju bogova. Pustio sam zulufe i prljavu kosu, stavio lenonke, obukao zvoncare i tie-die majicu, i zaputio se u šoping…


Zvanično je predstavljen kao New Six CS, ali pošto je to glupo i retardirano, zvaćemo ga onako kako ga svi fanovi i naši čitaoci zovu. E9. Jer svi volimo da se hvalimo tim tajnim kodovima koji običnim ljudima nisu jasni. Moji ukućani misle da danas pišem o nekim emulgatorima. Da, jeste Batmobile je u pitanju, neki ga i tako zovu. Superlativi i strahopoštovanje samo sevaju.


Evo reci ti meni sad, šta god da si izabrao, ne sumnjam da je neka divna sprava u pitanju, da li išta može da pokuša da prismrdi edevetci? Ne pričam o performansama i ciframa, mada ni tu nisam za bacanje sa svojim izborom. Samo ću reći homologacija, i ne moram ništa da obrazlažem. Svi koji čitaju odmah u sebi izbace jedno „hijao, ljubi ga majka, vid’ ga kak’i je!“. Da te ne bih baš potpuno uništio nisam išao da uzmem CSL, uzeo sam „obični“ 3.0 CS.


Jasno ti je da pričamo o automobilu koji je uspostavio krilaticu „The Ultimate Driving Machine“? I posle ovoliko godina, jednostavno ništa ne pruža ovolika užitka pri vožnji a da ne mora da se plati u šestocifrenim iznosima dobrostojećih stranih valuta. Složićeš se sa mnom da je E9 jedan od najlepših automobila ikad stvorenih. Sklad i proporcije nisu narušene potrebom da se oku prezentuje vrlo agresivan stav. Staklene površine su visoke i velike, preglednost je savršena, a kad otvorim sve prozore i šiber osećaj je bukvalno kao da se vozim u kabrioletu. Odsustvo B stuba je jednostavno sex, a tačka na kraj trijumfalne rečenice je BMW znak u podnožju C stuba.


Pametniji od mene su davno rekli da u svakoj lepoti mora da postoji određena doza disproporcije. E9 je sa svojim visokim krovom i staklenim površinama postigao upravo to. On je u stvari otelotvorenje lepote.
—————————————
Dragi moj Matija,
Eto nas u šezdesetim godinama prošlog veka. U procvaloj posleratnoj Jugoslaviji koja krupnim koracima ide napred u sigurnu i uspešnu budućnost. Ništa ne može zaustaviti napredak vrednih drugova i drugarica. Da bih našim čitaocima objasnio zašto je moj izbor bolji od tvog (a verovatno i najbolji mogući) staviću se u poziciju Dragutina sa Senjaka. On je sin istaknutog člana i sekretara stranke. Njegova kuća deli ogradu sa rezidencijom ambasadora Portugala. Dragutin je pametno razmažen i vrlo je inteligentan. On ne jede šećerne table, ne ide na radne akcije i ima kolekciju ploča iz Engleske. Njemu je separe u Šećeru zagarantovan. Dragutin ne sanja o Bebi Lončar. Ona sanja o njemu. U Sarajevu on kadaif jede srebrnim escajgom.


Ali Dragutin zna do koje granice sme da ide, a da ne privuče mnogo pažnje. On je dečko ekscentričan i uspešan. Međutim, treba mu automobil. Samo mu to nedostaje da postane ultimativni idol mladih. Treba mu kočija kojom će naglasiti svoj dolazak, prolazak, odlazak. Svoje prisustvo. Njemu nedostaje Afla Romeo Gulia Sprint Grand Turismo Veloce. Kao da voziš pesmu!


Automobil koji je podigao standarde automobilskog dizajna. A kako i ne bi kad ga je dizajnirao Đorđeto Đuđaro dok je radio za Bertonea. To mu dođe kao čokolada punjena čokoladom i višnjama, prelivena čokoladom. Dva okrugla fara, veliki prednji gril i predivna silueta ovog automobila i dan-danas ostavljaju mnoge bez daha. Predivan automobil. Skulptura. Detelina sa četiri lista na C stubu – kakav perverzan detalj. A najbolje od svega je što je ovaj automobil imao opremu i kvalitet koji ni danas mnogi ne mogu da postignu.


Aluminijumski četvorocilindrični motor od 1600 „kubika“ sa dve bregaste i dva karburatora. Petostepeni sinhronizovani menjač. Diskovi na sva četiri točka. Šper diferencijal i klima uz doplatu. Branici od nerđajućeg čelika, a ne one hromirane gluposti. Unutra kadice i drvo. Da li postoji nešto bolje? Ovaj automobil u korenu seče racionalnost prilikom ispoljavanja emocija. A Dragutin…


Odsjaj Sunca sa mirnog mora se ocrtava na njegovim tamnim Ray Ban avijatorkama. Otvoren prozor i izbačen lakat, a ruke u kožnim Sljeme rukavicama čvrsto drže volan. Devojka kraj njega ga nežno mazi po butini u zategnutim levisicama. Idu u Trst na kapućino. Rođendan joj je, možda joj kupi i neki parfem.


Pa ta Alfica je jedna duša od auta! Izabrao si odlično i stvarno ne znam šta bih mogao da ti zamerim. Nadam se da će da te služi lepo, ali kad krene da se kvari u nepovrat bićemo tu emulgator i ja da te vozimo po majstorima.
—————————————
Lep si auto izabrao, nema šta. Samo, nadam se da ti je jasno, da je tvoj auto kopija mog. Dobra kopija, ali je i dalje kopija. I pretiš tu nekim mogućim sportskim pedigreom, a Alfa Romeo ga izmislio. Srećno, nadam se da predrasude neće presuditi.

Naslovna ilustracija by Mali Iv

You Might Also Like

16 comments

  1. Johohoh... Alfa- posle ovako dobrog ubeđivanja. Ono kad idu u Trst je presudilo:))))))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teško je odlučiti se... I jedan i drugi su nestvarno lepi. Alfi još i ima kod nas, BMW sam samo jednom video.

      Delete
  2. Алфу не бих а бемве баш не бих.

    ReplyDelete
  3. Не бих ни тај тенк.

    За разлику од жена које треба да буду велике и мекане, ауто из шездесетих да буде неки омален. Наравно, не футави Мини него нешто сехи. Опел ГТ је прелогичан избор, али нешто на том трагу, еуро-шик, за миловати и ломити камен у бубрегу.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jesi li ti probao da li staješ u taj Opel? :D

      Delete
    2. Миловао само. :(

      Delete
    3. https://www.youtube.com/watch?v=gGp6JQz5BC8

      Delete
    4. Ако треба, дијета! :о

      Delete
  4. vidiš da će morati. Neće imati ruke gde da ti stanu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ццц
      А за шта служе прозор и сувозачица?

      Delete
    2. Suvozačica će morati krov da seče.

      Delete
    3. Или да се сагне.

      Delete
    4. У осталим вијестима: Ивана "Супруга" Даговић поднијела жалбу Хелсиншком одбору за људска права због политичке некоректности и родних дискриминација у одређеним коментарима на одређеним блоговима.

      Delete