Sneakerphilia, Epizoda Jedan: Nike Huarache

11/07/2015


Patike su svuda oko nas. Patike su među najbitnijim odevnim predmetima. Patike vole i dečaci i devojčice. Patike su čak i predmet obožavanja mnogih kolekcionara. Nekada su siledžije presretale mlade i nejake i otimali patike. Patike su jednostavno... neizostavne. Nije bitno da li ste hipster, narodnjak, Zemunac, batica iz Bloka-brate-Bloka, Dročolac, metalac, ili bilo koja druga podvrsta, neke patike sigurno nosite, voleli vi njih ili ne. Svi patimo za patikama. Ja obožavam patike od malih nogu, i ponosno mogu da tvrdim da nikada nisam nosio cipele. I zimu ću provesti u pažljivo odabranim patikama. Za njih neću štedeti pare, ostali komadi garderobe su manje bitni. Ali. čekajte malo, pre svega, zašto "patika"?


Kao i mnogo toga što nam se nametnulo tokom vekova, patika je reč izvedena od turske reči za papuče. Dakle nešto u čemu nam noga provodi mnogo vremena, a tokom svega toga joj je udobno. Tako je, prvi kriterijum za patiku je da mora biti udobna. Neudobne lepotice stvarno ne mogu da svarim. Stranci koriste termin "sneakers" ili "running shoes". Ovo drugo je prilično samoobjašnjavajuće (samo što verovatno niko ne koristi svoje patike samo za trčanje), dok je termin sneakers vezan za prvu pojavu gumenog đona na obući, kada je britanski policajac pre nekih dva veka primenio ovu inovaciju za prišunjavanje svojim kriminalcima da bi ih lakše uhapsio. Istorijski gledano, terminologija ne obećava previše zabave. Ali ingeniozne ideje koje smo ispratili tokom poslednjih nekoliko decenija istorije patika su stvarno fascinantne. Volim da pišem u serijama, a ovaj put bih se dotakao nekih, po meni, istorijski važnih modela patika i podelio njihove fantastične priče sa vama. Ako sledeći put budete pažljivije birali pri kupovini, znači da smo na dobrom putu. Pa da počnemo!


Svakako najdraže i najfascinantnije patike na svetu (po mom skromnom mišljenju) su Huarache koje je Nike izbacio pre 23 godine. Čovek po imenu Tinker Hatfield, jedan od najuticajnijih dizajnera na svetu (ne samo u svetu patika), koji stoji i iza Air Jordan i kompletnog Air Max i Air Trainer serijala je kreirao i ovo čudo tehnologije. Arhitekta iz Oregona, koji je 1981. sa 29 godina došao u Nike da radi kao dizajner njihovih prodavnica je ubrzo svoje znanje primenio na patike i tako osigurao sebi mesto u istoriji na izrazito visokom pijedestalu. 


Samo ime Huarache se vezuje za primitivne, ali izrazito lagane sandale za trčanje koje vode poreklo iz Meksika. Ideja koju je Hatfield hteo da ponudi na tržištu se bazirala upravo na tome - jednostavno, lagano i krajnje udobno. Koncept u kome neoprenska "čarapa" čvrsto drži stopalo je preslikan sa obuće koja se koristila za skijanje na vodi. Patika svedena na potpunu esenciju, bazirana na tom sistemu "čarape" zvanom Dynamic Fit, bez Nike Swoosh logoa, sa potpuno minimalnim pristupom i plastičnim delom koji drži petu... Kada je bila prezentovana čelnicima kompanije mnogi su se uhvatili za glavu, tvrdeći kako se to nikako neće prodavati i da neće blagotvorno uticati na imidž kompanije. 

Tržište se sastoji od potražnje i ponude, a Nike tada nije hteo da se bavi nekim modelom ako nije imao sigurni minimum od 100.000 porudžbina. 20 puta manje od toga je samo dodatno dolivalo ulje na vatru, međutim tih 5.000 pari je prodano na licu mestu za dva dana, tokom njujorškog maratona. Profesionalni trkači i fanovi su prosto odlepili za patikama, te je naručeno još 250.000 pari, a sledeće godine je broj porudžbina imao sedam cifara. 


Godine 1991. je lansirana nova patika uz slogan koji je pitao trkače: "Have you hugged your foot today?", aludirajući dvosmisleno na hi-tech upotrebljen u dizajnu kao i na našu ljubav prema stopalima koju ispoljavamo kroz patike. 


Sa daljim akcentom na smanjenje težine i primenu nove tehnologije na druge sfere sporta, Nike je 1992. izbacio i Air Flight Huarache, kao potpuni kontrast u odnosu na nabudžene buhtle od patika koje su u to vreme nosili najbolji košarkaši ovog sveta. 


Sledeće godine je razvoj modela otišao u malo manje avangardne vode, i predstavljene su Air Huarache International, sa malo manje neoprena i sa nekako zatvorenijim dizajnom, koji je više koketirao sa ostatkom tadašnje palete Nike modela. Ovo je ujedno i moj prvi susret sa Huarache patikama, koje su kupljene 1994. u Subotici. 


Naravno, kada su shvatili da se Huarache i idejno i stilski uklapa u mnoge sfere patičarenja (nazovimo to tako), ova tehnologija i dizajn su počeli vrlo uspešno da se inkorporiraju u druge Nike serije. Vrlo verovatno među najlepšim patikama na svetu su Air Huarache Trainer, kao spoj sa još jednom Tinkerovom uspešnom serijom. Ovde su predstavljene u reissue crveno-crnoj varijanti. 


Naravno, serija raznih Frankenštajn patika gde se Huarache fazon kalemio sa drugim serijama i modelima se nije završio na Trainer varijanti, kao što možete videti iz ovih gorenavedenih primera, predstavljenih redom: Air Tech Challenge Huarache, Air Trainer Huarache 94 i Air Max 90 Huarache. Neke kombinacije su ispale sjajno, neke katastrofalno, zavisi ko šta voli...


U moru Huarache modela valja pomenuti i varijante Light i Racer, koje su meni lično najmanje zanimljive jer nekako dizajnom naginju ka nekim modernijim Nike radovima i jako malo me uopšte podsećaju na celu Huarache lucidnost. 


Ulaskom u novi vek dobili smo i prvi zvanični reissue, a od tada Nike ne prestaje da nas konstantno iznenađuje novim kombinacijama boja kao i reizdanjima skoro svih kultnih i legendardnih varijanti. Otkad imamo Buzz Sneaker Station u Beogradu, možemo da ugrabimo komadić istorije i pojedine modele iz famozne Huarache serije i konačno kupimo. Ja sam svoje nogice relativno skoro obradovao ovim divnim Wolf Grey reizdanjem. Ono što sledi je neki moj izbor od petnaestak najlepših kombinacija boja koje bih najradije gledao na svojim stopalima. 


Ukratko, Huarache je nešto najudobnije, najlaganije, najprijatnije, naj... što sam ikada imao na nogama. Ako bih morao da se odlučim za jednu obuću do kraja života, izbor je definitivno jasan. Nemojte mi verovati na reč, idite u najbližu prodavnicu i probajte. Nema nigde ništa drugo takvo. Jednostavno nema. Budućnost je stigla pre 23 godine.  

You Might Also Like

6 comments

  1. Alal vera brate,vrhunski tekst. Ocekujem jos:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, Ilija, biće još naravno, pogotovo kad je stvarno ovako lep odziv. ;)

      Delete
  2. http://i.imgur.com/lto5hcI.jpg
    :)

    ReplyDelete