Almanah XVI: Lotec

5/03/2015


Ove nedelje bih se vratio Švabama. I opet, kada izuzmemo dobro poznate masovne proizvođače, iza njih ostaje mnoštvo malih ili velikih tunera. Dobar deo toga je čisto otelotvorenje kiča, ali ipak, ruku na srce, ima tu i vrlo kvalitetnog materijala. Abt je pravio onaj Audi TT sa dva motora, Zender je svojevremeno imao vrlo zanimljive “autorske” kreacije, AC Schnitzer je imao valjan uradak… ima tu itekako da se priča i priča, ali ja bih se ove nedelje skoncentrisao na gospodina po imenu Kurt Lotterschmid i njegovu kompaniju Lotec.


Uvek je začuđujuće i za svako poštovanje kada tako postanemo svesni da jedan mali nemački proizvođač iliti tuner ima istoriju dugu preko 5 decenija. Kurt je svoju kompaniju osnovao 1962. u malenom Kolbermooru koji se nalazi na samom Jugu Nemačke. Razvoj u prvih nekoliko godina je išao sporo, a Kurt je imao ambiciju da razvija i proizvodi trkačke automobile koji bi se vozili po raznim lokalnim šampionatima.


U pionirskim trkačkim godinama su se ređali uspesi a Lotec je uspeo čak i pojedine šampionate da ostvari. Logično je da su se uvek oslanjali na proverenu tehnologiju velikih nemačkih kompanija, pa su te prvobitne bolide pogonili mahom BMW ili Porsche agregati. Naklonost Porscheu je prevagnula, pre svega zato što su shvatili da dodatni izvor prihoda leži u izradi i izvedbi raznih modifikacija za drumske modele iz Štutgarta (ne može Švabo a da ne tjunira nešto, pa to ti je). Ipak, nije im bilo strano ni da neki BMW dohvate, tako da su pojedine E30 emtrojke takođe prolazile Lotecov tretman.


Došle su vesele osamdesete, a Lotterschmid je obukavši šarenu košulju i pustivši brkove i mullet shvatio da je vreme da svoje tuning i styling veštine ponudi i sve većoj populaciji vlasnika Mercedesa, željnih oskrnavljenja svojih automobila. Great Success. Sa druge strane, trkanju se ozbiljnije posvetio i sada sa svojim automobilima učestvovao u čuvenoj Grupi C.


A onda 1990. ničim izazvan, pojavljuje se prebogati šeik, sa idejom da mu Lotec napravi specijalan auto, samo jedan, samo za njega, onako kako je on to zamislio. Ne, ozbiljno, to je istinita priča, ne izmišljam ništa. Naftni gospodar je odlučio da želi najekstravagantniji supercar na svetu koji će naravno biti i najbrži. Videli ljudi da je vrag odneo šalu, smislili šta bi i kako bi, ali su shvatili da ne mogu sami da iznesu celu priču. Obratili su se svojim školskim drugovima iz klupe koji rade u Mercedesu.


Pet godina je trajalo mozganje, razvijanje, testiranje, fabrikacija i najzad izrada jednog jedinog primerka modela C1000. Karoserija je naravno od karbon fibera, ekstenzivno testirana u Mercedesovim vazdušnim tunelima. Leži na kompletno trkačkoj šasiji, a pod haubom je Mercedesov V8 od 5.6 litara zapremine i dva Garrett turbopunjača. Zato ne treba da vas buni Mercedesov znak na njušci, mora da se zna šta pogoni ovaj cirkus od automobila. C1000 označava karbon i 1000 konjskih snaga, ali to ste verovatno već i sami pogodili. Kuriozitet je petostepeni Hewland menjač, postavljen sa desne strane vozača, a volan je već na desnoj strani. Blesav šeik.


Posle iscrpnih testiranja stručnjaci iz Loteca su objavili maksimalnu brzinu od 431 km/h, a od 0 do 100 stiže za 3.2 sekunde. Ne zaboravimo činjenicu da je C1000 prošle godine postao punoletan. Unutrašnjost vozila je okupana crvenom kožom i karbon fiberom, tu su prave trkačke kadice, ali auto i dalje ima klimu, radio kasetofon, podesiv volan, podesive pedale pa čak i mali improvizovani gepek! Cena koju su ispostavili šeiku za sve ovo je bila 3.4 miliona dolara. A Švabo ne bi bio Švabo, kad ne bi barem nešto ošljario, tako da oni među vama sa očima sokolovim će primetiti da je cela zadnja svetlosna grupa preuzeta sa Alfa Romea 164 pa malo modifikovana i povećana da bi se uklopila. No, dobro, to je sad najmanje bitno…


Posle ovog modela, Lotec je najavio Sirius, na kome su takođe radili godinama i koji se sada zvanično serijski proizvodi još od 2001. Naravno nije toliko zanimljiv kao C1000, možda o njemu nekom drugom prilikom. Kuriozitet cele priče je taj da je C1000 trenutno na prodaju! Našao sam ga na sajtu RK Motors iz Charlottea, koji je specijalista za restauraciju i prodaju svih automobilskih pikanterija. Ako niste ranije, obavezno posetite sajt, sati će prolaziti a vi ćete biti na mukama, znajući konačno koliko koštaju svi automobili o kojima ste oduvek sanjali… Lotec C1000 može biti vaš za samo 700.000 dolara, a na cajgeru mu je samo 2576 pređenih kilometara.


You Might Also Like

3 comments

  1. Мало другачији "окоња". :)

    ReplyDelete
  2. Malo mi je bezveze kada tako kupe neku mašinu pa je ne koriste (samo 2576km), ali dobro...
    U svakom slučaju, kao i uvek, tekst je vrhunski ��

    ReplyDelete
    Replies
    1. Valjda će se naći neki šeik da je uzme pod svoje. :)
      Hvala na komplimentima, trudim se!

      Delete