Kyosho De Tomaso Pantera GTS

3/22/2018

Predstavljena davne 1970. počela je da se proizvodi odmah sledeće godine. A imala je ozbiljne cipele da popuni, morala je da zameni legendarnu Mangustu. Pantera je ne samo jedan od najboljih metal bendova ikad već i zauvek sexy italijanska mašina sa ozbiljnom knedlom u vidu Fordovog V8 motora pod haubom.

Za dvadeset godina ih je napravljeno čak 7260, što je poprilična cifra obzirom na to da je u pitanju ipak čistokrvni sportski automobil. Dizajn potpisuje legendarni Tom Tjaarda pod okriljem dizajnerske kuće Ghia. 

Kako su godine prolazile, izlazile su razne nove verzije, koje su uglavnom imale sve više diskutabilnih aerodinamičkih dodataka. Negde u samoj sredini svega toga se našao GTS, koji se raspoznavao po crnoj haubi, prednjem poklopcu "prtljažnika i pragovima. Naravno, pošto je to bilo moderno, imala je i proširene blatobrane, nešto poput mode koju je kroz svoje godine razvoja diktirao Lamborghini Countach. 

350 konjskih snaga možda nije mnogo za današnje standarde, ali u ono doba je bila cifra vredna poštovanja. Uz mnogo mehaničkih problema, sklonosti ka rđanju i lakom pregrevanju kabine, Pantera je izgradila veoma vernu bazu pratilaca. 

U današnje vreme valjan primerak neće biti lako naći bez nekih 150K evra. Ali, postoji i jeftinija i jednostavnija varijanta da se uživa u blagodetima Pantere.

Japanski Kyosho je 2014. izbacio Panteru u L i GTS verzijama u razmeri 1/18. Čistunci preferiraju L, jer su originalne linije automobila netaknute, dok nekim drugima ipak više paše mišićaviji GTS,

GTS je urađen u američkoj izvedbi, i bio je dostupan u crvenoj i žutoj boji. Zbog previše sličnosti sa drugim italijanskim sportskim automobilima odlučio sam se za žuti. 

Model je izrađen uz standardno visok nivo kvaliteta i obrade, sa mnoštvom detalja. Pored četiri otvaranja, moguće je podizati i spuštati farove, a unutrašnji poklopac motora je obložen plišom i može se izvaditi. 

Takođe, model ima i funkcionalno vešanje. Ukratko, model je nastao u neko malo srećnije vreme hobija, kada su se pravili daleko kvalitetniji modeli. 

Pre nego što pogledate galeriju slika, napominjem da je model na prodaju, po ceni od 95 evra. 


You Might Also Like

0 comments