Almanah X: Isdera

3/22/2015

Isdera Commendatore 112i

Ovim poglavljem se naše putešestvije po različitim državama završava, vraćaćemo se u neke već posećene krajeve, ali ovo je prvi i jedini put da zastajemo u Nemačkoj. Samo jednom iz prostog razloga što Švabija i nije nešto poznata po nekim opskurnim automobilima koji bi meni bili zanimljivi za moja pisanija. Leglo tjuning i performance studija je svakako iznedrilo neke zanimljive komade, istakao bih AMG-ove ranije radove, AC Schnitzerove sulude koncepte kao i Abt-ov Audi TT sa dva motora… Ima tu još svašta, ali meni je ipak od svih tih kobasicama i kiselim kupusom začinjenih automobila najzanimljivija Isdera.

Isdera Erator GTE

Mlađi među vama verovatno nisu nikad čuli za istu, stariji se sigurno sećaju brenda negde iz malog mozga, pogotovo oni koji su igrali Need For Speed II, tamo krajem devedesetih. Kompanija je osnovana još davne 1981. u malom nemačkom mestu Leonberg, a predvodi je čudak pod imenom Eberhard Schulz. Samo ime kompanije ne predstavlja ništa drugo nego skraćenu stilizaciju termina Ingenieurbüro für Styling, Design und Racing.

Isdera Imperator 108i

Jedini način da sebi nabavite primerak je da kontaktirate njega lično. Naravno ako ste spremni da izdvojite sedmocifren iznos u monetama Evropske Unije.

Isdera Imperator 108i

Prva kreacija kojom se gospodin Schulz bavio još tamo krajem šezdesetih godina prošlog veka je bio Erator (sve automobile je nazivao po zvučnim titulama vojskovođa ne bi li svojim konkurentima uterao strah u kosti). Vrlo liberalan pristup replici Forda GT40, sa Mercedes-Benz motorom od 5 litara zapremine, preko 400 konja i maksimalnom brzinom od 315 km/h. Pre više od 40 godina.

Isdera Imperator 108i

Pre nego što je konačno otvorio sopstvenu kompaniju, utabao je stazu koncept-vozilom CW311 koje je za Mercedes-Benz razvio sa čuvenim gospodarima neukusa B&B.

Isdera Imperator 108i

Logičan nastavak i prvi automobil koji je Isdera samostalno proizvela u 30 primeraka je Imperator 108i. Istina je u stvari da je Mercedes dozvolio Schulzu da CW311 proizvede pod okriljem svog brenda. Prva generacija je imala 5.0 motore, periskopski retrovizor, gullwing vrata i svetla pod staklenim poklopcem. Druga generacija automobila ima jače motore razvijane u AMG-u, zapremine 5.6 ili 6 litara, a svi karakteristični stilski elementi su ostali mahom nepromenjeni. Performanse Imperatora su naravno bile na nivou svih tadašnjih superautomobila.

Isdera Spyder 033i

U istom periodu je ponuđen i Spider 033i, razvodnjena kabrio verzija prvog modela, sa osetno slabijim motorima (opet Mercedesovim) od 2.3 i 3 litra zapremine. Pretpostavljam da gospodin Schulz nije bio preterano siguran u čvrstinu karoserije kabrioleta pa nije hteo da eksperimentiše sa životima potencijalnih kupaca.

Isdera Commendatore 112i
Isdera Commendatore 112i
Isdera Commendatore 112i
Isdera Commendatore 112i

Godina 1993. donela je novi model sa potpuno novim dizajnom, Commendatore 112i. Ovog puta, stilski elementi više vuku na Porsche, prvenstveno zbog prednjih farova, ali mehanički se automobil i dalje bazira na surovim AMG rešenjima (Pagani, anyone?). Napravljena su ukupno dva komada od kojih je jedan skoro bio na prodaju za 3 miliona na ebayu, ali posle toga mu se trag gubi. Taj koji je bio na prodaju je proizveden kao Silver Arrow 112i, ne bi li se dodatno potcrtalo nasleđe i povezanost sa “mečkama”. To je prvi automobil koji je imao funkcionalnu vazdušnu kočnicu, u skladu sa svojim performansama. 6.9 litarski AMG je pružao 620 konja, dovoljnih za 370 km/h i ubrzanje od 3,8 sekundi do stotke. Prosečna potrošnja goriva je preko 25 litara, što je još i razumljivo donekle.

Isdera Autobahnkurier 116i
Isdera Autobahnkurier 116i

Od tog perioda Isdera drži sve svoje operacije u tajnosti, i ne zna se šta, gde, sa kim i zašto muljaju. Za sve ove godine se nije dešavalo ništa sve do 2006, kada su izbacili jedan primerak kontroverznog modela Autobahnkurier 116i. Kao što samo ime govori, automobil je baziran na prastarom Mercedesu 540K i svoj art deco styling duguje i Bugattiju Atlantic 57C. Spolja deluje kao kitcar, ali u stvari je nenormalna kreacija koja ispod haube krije dva Mercedesova V8 motora iz 500SE (još iz doba W126 S klase). Ukupna zapremina 10.000 kuba, 600 konja, maksimalna brzina oko 250 km/h, a  svaki motor pogoni sopstvenu osovinu.

Isdera Autobahnkurier 116i

Iz ovoga se da zaključiti da je Isdera živa, zdrava i mentalno obolela preko svake mere. Hvala im na tome, ko zna šta nas sledeće čeka. Unimog sa dva motora iz SLR McLarena?

You Might Also Like

0 comments