Homologacioni Primerak

3/27/2015

Revell

Revell je ime koje je dobro poznato svim maketarima i modelarima ovog sveta. Pogotovo onima koji su u raznim razmerama kit makete sami sklapali, farbali i lepili, bilo da su to avioni, kamioni, automobili, brodovi, ratna mehanizacija... Revellova lepeza proizvoda je veoma raskošna, uvek bila, pa i ostala. Firma je zvanično osnovana 1943. u Kaliforniji i od samog starta se bavila preciznim plastičnim odlivcima za raznu klijentelu. Naravno, vrlo brzo se došlo i do igračaka, prvenstveno u HO kolekcionarskoj skali (1:87). 

Opel Manta 400

Posle 13 godina se desila prva bitna prekretnica u poslovanju kompanije. Otvorena je zasebna filijala u Nemačkoj i ona je zaslužna za ono zbog čega je Revell interesantan i nama koji skupljamo automobile u 1:18 razmeri. Švabe su krenule da rade zasebne modele, nevezano za američku liniju proizvoda, i pokazalo se da su postali mnogo bolji od svojih tvoraca. Tu su se i razvile osamnaestice koje su svima nama poznate kao Revell Metal, tako nazvane da bi se razdvojile od plastičnih kit maketa. Među prvima su radili i kompozitne modele u razmeri 1:18. 

Opel Manta 400

Današnja ponuda možda nije toliko raskošna kao nekad, ali modela i dalje ima na tržištu. Mnogi su sa vrlo zastarelim kalupima ali uprkos tome uglavnom svi zrače tim nekim posebnom šmekom "skupljih modela" zbog kog smo svi padali ničice, naviknuti na Bburago. Moja ljubavna afera sa Revellom počinje sa jednim nadasve posebnim modelom. 

Opel Manta 400

Godine 1970. Opel je predstavio svoj odgovor na opštepopularni Ford Capri - Mantu. Takođe ju je iskoristio kao najavu za svoj novi model srednje klase na kojem se Manta bazirala. Svi vrlo dobro znamo šta je Ascona. Posle samo 5 godina, Opel je predstavio i drugu generaciju Mante koja se pojavila kada i temeljno redizajnirana Ascona. U pitanju je veći i ozbiljniji automobil sa izraženijim sportskim ambicijama, kako mehanički tako i vizuelno. 


1/18 Revell Opel Manta 400
1/18 Revell Opel Manta 400
1/18 Revell Opel Manta 400

I Ascona i Manta su učestvovale u svetskim rally šampionatima, gde je zbog više mehaničkih faktora Ascona ipak prednjačila. To ne znači da je Manta bila loš auto. Naprotiv. Manta 400 je proizvedena u 245 primeraka radi homologacije, i model o kome je danas reč je baš taj homologacioni automobil. Opel se nije drznuo da sam radi sve već je poverio doradu motora britanskom Cosworthu, dok je bodykit i sve aerodinamičke modifikacije radio Irmscher. 


1/18 Revell Opel Manta 400
1/18 Revell Opel Manta 400
1/18 Revell Opel Manta 400

Moj model je ulični primerak iz takozvane druge faze, prepoznatljiv po agresivno prednjim i zadnjim krilima, olakšanim spojlerima, vratima i haubi, kao i Ronal felnama. Unutra su presvlake sedišta iz carstva kiča i Irmscher volan, a pod haubom 230 konja žive vage.


1/18 Revell Opel Manta 400
1/18 Revell Opel Manta 400
1/18 Revell Opel Manta 400

Revellova izvedba možda nije toliko teška u ruci, s obzirom na veličinu modela, ali prva impresija je jako prijatna. Iako ne volim srebrne automobile preterano, Manti baš stoji. Kada pogledamo farove uviđamo da je ovo ipak jedan model starije garde i da ne može da izađe na crtu AUTOartu i drugarima, mada potrudili su se i ne smetaju ni dekali, ni pinovi u migavcima, ništa mi to nema veze. Primećujem trend među kolekcionarima da se sve više samo traže mane na modelima, a da se sve manje uživa u njima, te zbog toga izbegavam da preterano kritikujem modele. 


1/18 Revell Opel Manta 400
1/18 Revell Opel Manta 400
1/18 Revell Opel Manta 400

Brisači i retrovizori možda nisu najpreciznije na svetu izliveni ali su tu, i ne kvare ukupni utisak. Ispod haube je motor kog se ne bi postideo jedan Bburago ili Maisto, sa fino naglašenim detaljima, čak je tu i mala slatka ljubičasta razvodna kapa sa kablićima.


1/18 Revell Opel Manta 400
1/18 Revell Opel Manta 400

Prošireni body kit jako moćno deluje, zajedno sa točkovima i dekalima na vratima. Unutra je jedna hrpa crne plastike u kojoj se od detalja izdvajaju dekali instrument table, srebrno ofarbane pedale i kriminalno seljačke presvlake koje čovek ne može a da ne obožava. 


1/18 Revell Opel Manta 400
1/18 Revell Opel Manta 400
1/18 Revell Opel Manta 400

Gepek se nažalost ne otvara, ali zato su to nadomestili predivnim zadnjim farovima i masivnom budžom od izduvne cevi. Sa donje strane imamo Revell logo, 2008 Revell GmbH & Co. KG, Made in China i 1/18 Opel Manta 400. Šturo i malo grublje, ali su barem motor i izduvna cev ofarbani u srebrno. Sve u svemu, jako simpatičan model koji ne krije svoje godine.

You Might Also Like

0 comments