Battle Royale, Runda Treća - Koji Auto Bih Kupio Ženi

8/09/2015


Battle royale je stigao do treće runde sa izjednačenim rezultatom, a pred naše dopisne drugare postavili smo problem koji muči čoveka od kako je pronašao vatru, izašao iz pećine i izumeo točak…. Koji auto bih kupio ženi, a da zbog te odluke ne ispaštam do kraja života? Proglasite pobednika glasajući na kraju teksta!
—————————————
Dragi moj Medo,

Evo sedoh da ti se javim, našao sam rešenje za sve probleme. Onomad sam u zasluženoj pauzi, dok su me ruke bolele od nošenja bezbroj kesa što mi po prodavnicama natovariše, zastao da dobro porazmislim. Dilema je strašna – koji je to automobil koji treba da kupim svojoj devojci? Koji je to, koji će da bude i sexy, i sladak, i funkcionalan, i moderan, i da ima dovoljno mesta za shopping i za izlaske sa drugaricama, i da ne bude neki buđav brend, i da je siguran, i da je pouzdan…?


Vratimo se još malo na isklišeirane situacije kao što je ona zbog koje se žalih u prethodnom pasusu. Kad se ide u šoping, to znači da imamo mnogobrojne kese sa krpicama i cipelicama i tašnicama i šta sve ne, ali to u principu staje u gepek (uglavnom) bilo kog automobila. Ali svi vrlo dobro znamo da se tu retko završava stvar. „Kad smo već tu, zašto da ne skoknemo do Tempa da kupimo još šta nam treba za kuću?“ A onda uzmeš ona kolica na jednu dugu test vožnju i naučiš da driftuješ iako ne rade svi točkovi kako treba, i samo tovariš znajući da će pola toga što uzimaš da bleji po ostavama i špajzovima dok mu ne istekne rok trajanja. Posle višečasovnog uživanja u marketu, vraćamo se našem misterioznom automobilu, otvaramo gepek, i stavljamo sve te kese pune ljubavi i konzervirane ili smrznute hrane, ali mesta i dalje ima! Kaže ona meni onako kroz zadovoljan osmeh: „Sviđa mi se, dobro si izabrao, baš si pažljiv. Kad dođu i deca na red, vidi koliko mesta će da bude. A tako je prostran i pregledan, moći ću u svakom trenutku da motrim na njih dok se igraju na zadnjem sedištu i neću morati da mislim o sigurnosti kad smo kupili auto sa dvocifrenim brojem airbagova.“ Svako veče kad se vrati kući, ona je jedna zadovoljna (i pre svega odmorna i lepo raspoložena) ženka, jer auto je pun pogodak. Lepo njoj, ali, veruj mi, lepo i meni. Nećemo sad da zalazimo u detalje… Hajde, da te ne mučim više, u pitanju je Land Rover Range Rover Evoque.


Obožava da se šepuri u njemu dok ide na poslovne sastanke ili kad ide da pokupi najbolju drugaricu da je vodi na kafu. Svi se okreću za njom, kaže. Sviđa joj se što je brz, precizan i konkretan, kao da vozi neku malu gradsku zujalicu. Sedi malo više nego što je u „običnom“ automobilu, ali nema osećaj da vozi neki kamionski derivat. Dizajn je vrhunski, spolja i iznutra. Ona je odabrala kombinaciju crvena sa belim krovom, kaže da je podseća na originalni Mini Cooper S.


Mislim da ne postoji žensko koje se neće okrenuti za ovim automobilom. Potpuno normalna stvar, jer je jedna Viktorija Bekam direktno učestvovala u razvoju i dizajnu ovog proizvoda. Čak i kad neko žensko nije fan dotične fudbalske žene, bude joj drago što su i jednu uvaženu damu konsultovali za mnoge stvari dok je automobil nastajao. Počevši sa američkim tlom, pa lagano ka nama u Evropi, javlja se talas domaćica sa SUV automobilima, koji su polako vremenom istisnuli sa tržišta karavane i minivenove. Mnogi uopšte nemaju pogon na sva četiri točka, ali to nije ni bitno. Bitan je taj osećaj sigurnosti i preglednosti koji ide sa povišenom pozicijom sedenja, a i imidž i mogućnost igranja sa opremom i bojama igra vrlo jaku ulogu.


Evoque je prvi automobil koji je spojio stilske odlike hot hatcheva sa dimenzijama i pravom upotrebnom vrednošću terenca. On je i dalje Range Rover, sposoban za igranje po blatu i kamenju (jeste da moju dragu zabole neka stvar za to, ali pitaću je kad budemo išli u posetu babi na Zlatibor), ali stilizovan je kao malo viši hot hatch, sa sve „two-colour paint scheme“ akcijama i ostalim bezbrojnim mogućnostima stilizacije i individualizacije. Robustan je kao i svaki Rangie, izuzetno je girlie, opako popularan kod gay populacije, a opet dovoljno masculine da me nije sramota da ga i ja provozam kroz centar grada. Dobitna kombinacija. Odličan pokazatelj da su Britanci uboli gde treba je činjenica da imamo čitavu hordu sledbenika koji sada plasiraju na tržište slične automobile, ali meni je i dalje original bolji od ostalih. Crossroad hot hatch, pravi automobil za moju ženu. Nego, kako li si se ti izborio sa prohtevima svoje bolje i lepše polovine, da mi je samo znati…

Da si mi živ i zdrav,
voli te tvoj Mate
—————————————
Dragi Matija,

Ovonedeljnom borbom zašli smo u vode istraživačkog novinarstva. Zadatak nam je surov – ući u ženski mozak i ustanoviti koji je najbolji ženski auto. Ja sam ozbiljno shvatio zadatak koji imam ispred sebe. Obukao sam najbolju haljinu koju sam našao u tuđem ormanu, okupao se najmirišljavijom kupkom, pažljivo nalakirao nokte, stavio papilotne u bradu i na kraju upalio mirišljavi štapić i zapalio sveću. Tokom ovog procesa kroz koji sam prolazio, lagano sam, uz kaficu, sa drugaricama iz kraja komentarisao automobile. To je sve trajalo neko vreme, dok me, kao loše uklopljene boje, nije zveknula ideja o savršenom automobilu.


Sav srećan zbog ovog rezultata, pozvao sam devojku, ispričao joj sve i rekao joj koji sam automobil izabrao. A znaš šta mi je ona rekla? Rekla mi je: „Budalo jedna transvestitska, nemaš pojma o čemu pričaš. Opel Adam je presladak, za razliku od tebe. I idi umij se, ne smem ni da zamislim na šta ličiš!“ I znaš šta? Iako je možda to tehnički varanje, ja se u potpunosti slažem sa njom. Zašto?


Prvo, ako pogledamo spisak standardne opreme, on je vrlo privlačan. Tu su četiri točka, volan, motor, pojas i male dimenzije. Auto je presladak, umiljate face i mišićave guze. A ako pogledamo spisak dodatne opreme, on je MEGA kul i šik. Citiraću: „ADAM je Opelov novi šampion personalizacije zahvaljujući širokom spektru boja eksterijera, širokom izboru dizajna točkova, plus mnogim opcijama unutrašnjeg uređenja, uključujući različite dekorativne panele, pakete ambijentalne rasvete i plafon koji je bez premca u automobilskoj industriji.“


Ključ svega je, logično, personalizacija. Evo kako bi izgledala moja kombinacija ako uzmemo podatke sa sajta. Boja mora biti „Purple Fiction“, zatim ću krov obojiti u svetlo krem „White my fire“ i sve bih to spakovao u ADAM SLAM set sa kitnjastom „Twisted Pack“ nadogradnjom na isti. „Twisted Pack“ set blista sa svojim šarenim spoljašnjim retrovizorima, rešetkom, felnama i unutrašnjom dekoracijom. Da li da dodam i „Stripes“? Videću da li mi se slaže uz cipele. A kad smo već kod cipela, koja veličina mi najviše odgovara – 15, 16, 17 ili možda 18 inča? Ali prvo, koji izgled felni izabrati? Da li „Vintage“ ili „Horn“, stilovi koji su korak dalje od klasičnih formi i dizajna. Ili možda nekonvencionalni, neodoljivi stilovi kao što su „Boomerang“, „Hurricane“, „Turbine“ i „Twister“. A mogu i da im promenim boju? Jaoooooo, divno…


Pokušaću da ispratim spoljašnji stil i u enterijeru. Ljubičasti enterijer i jedan od 15 kombinacija dezena. Od mogućih 19 kombinacija panela, izabraću jedan od osam koji su prekriveni premijum folijom sa ukrasnim šarama i sigurno jedan od dva koji ima LED osvetljenje. Jedino me muči nebo, šta izabrati? „Sky“ sa oblacima, „Fly“ sa jesenjim lišćem ili „Go“ sa šahovskom tablom, ili vrhunski „Starlight“, koji je osvetljen sa 64 LED sijalice tako da stvara utisak zvezdanog noćnog neba. Prava sam curica!

Kako je ovo sve veselo i fanki i hip i šik i kul i do jaja. Ja bih ga uzeo. Gde mi je onaj lak za nokte, idem da ti napišem luzer na vratima, nema šanse da bi neka žena više uživala u bilo kom drugom automobilu. Arivederči, vidimo se na branču da prelistamo magazin „Stil“ zajedno.

Pozdrav,
Meda


Dragi Medo,

Za glavu se hvatam, ne znam šta da napišem. Od svih brendova na svetu ti izabra Opel?! Jeste, sladak je on, ali tu prestaje bilo kakva važnost ili vrednost… Znaš kako ćemo? Neka se nađu njih dve na kafici pa neka zajedno urade test i jednog i drugog, pa da vidimo šta će onda da kažu. Pazi, meni je lako Evoque da prodam, uzmem Adama i da mi ostane para za novi set Hilti bušilica i jedan lep Breitling ako gospođa presudi da je Adam ipak osvojio njeno srce. Ali ne znam šta ćeš ti da radiš ako gospođa Medić kaže „neću Adama, kupi mi Evoque!“
—————————————
Dragi Bekame,

Sviđa mi se tvoj izbor. Međutim, smatram da je razlika između naša dva izbora minijaturna. Nije ovo samo razlika u automobilima, već u tome koliko smo mi daleko dogurali u našim vezama i na osnovu čega smo doneli odluku. A i bogata, blago razmažena žena koja može da ponese toliko kesa da napuni gepek Evoque-a nije moj tip. A mislim da nije ni tvoj, zato ti je izbor pogrešan.

Naslovna ilustracija by Mali Iv

You Might Also Like

15 comments

  1. Опел - инверзија - Лепо.

    И ту је све речено.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nikakve jezičke doskočice ne mogu da zamaskiraju činjenicu da ste i ti i kum - cheapskates.

      Delete
    2. https://www.youtube.com/watch?v=3rwkL16szIs&feature=youtu.be&t=1m55s

      Delete
    3. https://www.youtube.com/watch?v=xYQlDRMhsPI

      Delete
    4. https://www.youtube.com/watch?v=jwdI6dKtd34&feature=youtu.be&t=1m13s

      Delete
  2. Matija, svaka čast, naježih se kako si lepo odabrao. Jes da to punjenje gepeka i nije neka naša realnost.. ali obožavm da uvek imam još raspoloživog prostora.
    A za taj blago uzvišen položaj sedenja posebno ti svaka čast, To ko nije probao, ne zna šta je udobno-pregledna dominacija za volanom. Pobeda!!:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. E pa hvala, birao sam sa ljubavlju, a taj gepek je tu samo da bi Mediću pokazao na još jedan način kako mu je smešan automobilčić. Ipak, originalno, Adam je doneo Vukašinu prednost, što pokazuje odsustvo stila, ukusa i ljubav prema ženama kod naše muške populacije. :D

      Delete
  3. uf uf uf, skakljiva tema. pokusacu da budem blag i direktan kako bih izbegao gnev zenske populacije. Zene, nama draga i voljena bica su losiji vozaci od muskaraca tako da Rover ne dolazi u obzir. Nikako, ovako 'veliki' i robustan auto namanjen i za offroad sa 150 ili 180 Hp... uparkiravanje u nazad, prestrojavanje, uske BG ulice... Rover - jesi poludio? Adam je bolje resenje, manji, okretniji, slabiji... nedostatak mesta jeste mana ali jel vi idete sa lepsim polovinama u kupovinu? ja ne, tako da manjak prostora u gepeku se nadomescuje prostorom na zadnjoj klupi mada hi tech u njemu bi mogao da predstavlja problem zbog potrebe pritiskanja pravog dugmeta u voznji kao i verzije sa 100 ili 115 HP benzinac sa turbinom u zenskim rukama... ne hvala... moj izbor bi pao na Smart for 2, ili fica, yugo ili nesto sa puno plastike jer verujem da cete oboica da se slozite da kod nasih dragih, lepsih polovina na autu prvo branici stradaju. Opet se izvinjavam svim pripadnicama lepseg pola ali to je moje misljenje je moja draga kada sedne za volan, zazalim sto nemam dupli pojas mada bih najradije izasao iz auta i cimao se GSP-om bez klime, brze bih stigao.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kao prvo, moraću da te razočaram, ali žene nisu lošiji vozači od muškaraca. Naučno dokazano. Statistički prikazano. Evo u to ime jedan lep infografik http://www.shiftins.com/automobile/are-women-bad-drivers.aspx
      Evoque nije toliko velik, niti su ulice Beograda uske, u svakom slučaju nije nikakva ekstremna situacija. Mnogo dobrostojećih tetica se ovde po Dorćolu vrlo lako snalazi sa svojim primercima Evoquea. Za prestrojavanja imaš lane assist i indikator mrtvog ugla, a za uparkiravanja imaš senzore i kamere.
      Ne ideš u kupovine sa ženom? Obiće se o glavu kad-tad. Hi-tech momenat nije problem veruj mi, samo pogledaj infografik.
      Podcenjuješ žene, ne valja ti to. Takođe ne valja biti ni cheapskate, tako da tvoj izbor automobila ne dolazi u obzir. ;)

      Delete
    2. Jao pa ovo ce da izraste u Battle royal 3.5... Druze statistika ti je super samo ne znam odakle im podaci... University of Michigan? daj bre o Srbiji pricamo ovde... bas zato sto mnogo volim svoju zenu Rover ne dolazi u obzir bas iz razloga koje sam prethodno naveo... sve je to lepo, dugmici, svetla, svaka cast nekima ali kada zenskoj osobi predstavis auto kao sklop ne kao modni detalj, nemaju pojma o cemu govoris. 90% zena ce kupiti auto zato sto joj je sladak ili lepo izgleda a ne sta ima ispod haube ili koje su mu mogucnosti. ok bio sam skrtica, evo od mene jedan lep Renualt CLio, nove generacije 1.2 16v 75KS. Jesam li se malo popravio? Sto se mene tice, dobio si aperkat od Mede u ovoj rundi jer Adam je, po meni, bolji auto za pripadnice lepseg pola i doprinosi sigurnosti u saobracaju za razliku od Rovera kada su zene za volanom.

      Delete
  4. Drugim rečima, misliš da ti je žena glupa? :D
    Generalizacije i stereotipe ne priznajem, ja sam tebi lepo naveo statističke podatke, a ti mi i dalje navodiš lični utisak. Ne pije vodu. Mali gradski autić ne može nikako da bude sigurniji od jednog crossover/SUV vozila. Na bilo koji način.

    ReplyDelete
  5. Ju, taman posla, pa ne bih se ozenio sa njom da je glupa. Par puta se sam se pitao sta ona radi samnom ako cemo na tu temu... :P o, ajd da probam ovako, vecina muskaraca pate od nekog dokazivanja za volanom otuda ne postovanje saobracajnih propisa. Zene pate od prevelikog postovanja propisa. Zena ce da stane na znak stop, da ubaci u prvu, pogleda levo i desno, pogleda iza i tek onda da krene. Muskarac ce da sve to uradi bez stajanja... ne kazem da je to dobro ali nemoj da mi kazes da je i postupak zenske osobe dobar... ne znam, mozda ja nisam za ovu temu. uglavnom, po mom misljenju, moj glas ide Adamu iz ovog ili onog razloga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nemam ništa protiv glasa za Adama, ali imam protiv stereotipa i generalizacija. Što se tiče tvoje situacije sa stop znakom... https://www.youtube.com/watch?v=B2rFTbvwteo

      Delete
    2. NE, NE i NE... totalno pogresan klip... ako cemo tako evo i tebi jedan klip https://www.youtube.com/watch?v=k7GhMF2VfM8

      Delete