Garažica - Garažni broj 005: Mazda MX-5 Miata

8/09/2019

Moj dobar prijatelj Bojan Vlajić je jednom davno prilično precizno definisao šta je pravi momački auto. Iz tog razloga se neću preterano upinjati da postignem isto, ali valja postaviti par osnovnih stavki na svoje mesto, posebno kada se uzme u obzir promenljiva starost među vama, čitaocima. 

Sa godinama postajemo najiskusniji i najpametniji, isto kao i kad smo balavci, ali vremenom naučimo i da argumentujemo neke stvari. Kada udari kriza srednjih godina, ide sportska elegancija (najgluplji termin u istoriji termina), sportski auto, sportska žena...

Ali koji je to auto koji bi parkirao u garažicu i rado mu se vraćao svaki put kad mi se momkuje? Možda nije najbolji izbor, ali je svakako vraški dobar, i teško mu je prigovoriti. Mazda MX-5 Miata. 




Ne, nisam frizer, samo cenim valjan kabriolet. Sa pravom dozom momačkosti u sebi, a opet dovoljno dopadljiv i normalan da ne privlači pažnju svih vrsta javnosti.

Utegnuta šasija, fina kratka ručica menjača, precizna, upravljanje taman kako treba, zadnja vuča, ma sve je tu, ali... šta kad padne kiša, kad stigne beogradska sibirska zima, duva vetar i kroz PVC prozore? Nemaju svi para za nekoliko automobila, a momkovanje je ipak najpreče...

E sad, kako odabrati? Prva generacija će se teško naći a da nije unakažena i da joj nije izvađena duša. Druga generacija je nekako reciklaža prve, sa užasnim, generičkim dizajnom, a aktuelna generacija je za mnoge i dalje preskupa, a i dizajn, silueta i proporcije su mi diskutabilne, pogotovo sa onim ziljavim, urokljivim farovima.

Dakle, treća generacija! Ali, zašto?  


Ima predivnu monolitnu formu i savršene proporcije, sa šlagom i višnjicom na torti u vidu masivnih blatobrana, prosto izgleda najmoćnije od svih generacija. U tehnikalije neću ni zalaziti, prosto se podrazumeva da se najprodavaniji kabriolet na svetu vozi dovoljno vrcavo da ismami osmeh bilo napolju vlažno ili ne. 


I onda dolazimo do tajnog oružja - sklopivog metalnog krova, koji se po prvi put javio sa NC generacijom i potpuno promenio pravila igre. Ovo je sada automobil u kome se može uživati tokom cele godine i ne mora se kupovati još jedan a dosadan auto samo da bi se prezimilo.


I dalje drže cenu poprilično ali smatram da će se teško naći zabavniji auto za te pare, ali zaboravite razvoz pijanih drugara kući ili prenapakovana putovanja na more. Ovo je i dalje pravi čistokrvni dvosed. Gospoju na suvozačko, gospojinu malu LV torbu u gepek, pa polako. 


You Might Also Like

0 comments