Made In China

8/22/2019

Nekima od nas i dalje smeta kad je nešto proizvedeno u Kini, uglavnom uz izgovor da su to sve "kineska sranja" ili "kineske kopije". Ima u tome istine, verovatno više nego što bi uopšte i trebalo da tolerišemo, ali hteli mi to ili ne, Kina u mnogim aspektima vlada svetom i pokorava svojoj ekonomiji mnoge državice naseljene pametnjakovićima, a i mi smo tu negde...


U zemlji predrasudiji je teško prihvatiti da tamo negde isto postoje ljudi, sa istorijom, strašću, posvećenošću, mozgom i srcem. Ipak, imaju li Kinezi nešto zanimljivo iz svoje nemušte automobilske istorije? Pada li ikome išta na pamet, ili je svima prvi kineski automobil kog se sećaju Chery koji su onomad uvozili i uvalili celu flotu komunalnoj policiji?


Beijing jeste tamonekanjihova lokalna firma, a njihov maestralni uradak se zvao BJ212, predstavljen još davne 1964, momački i pošteno inspirisan onim što je UAZ radio, a onako, malo romantičnije i sanjarski se oslanjao na ideologiju jednog Jeepa i Land Rovera. Vizuelno je definitivno nešto što bi svaki ozbiljniji Rusofil prigrlio oberučke, a pod karoserijom je čučala naprava sasvim pristojnih terenskih sposobnosti, pogonjena rednim četvorocilindričnim motorom od 2.4 litra zapremine. 


Tokom svih godina se uglavnom koristio za potrebe vojske, ali i dan danas se proizvodi, naravno sa modernim motorom kako bi zadovoljio ekološke norme, ali i unapređenim enterijerom, a može da se kupi i u nekim veselijim bojama od maslinasto zelene i crne. 


Koji se to još automobil proizvodi od 1965?

You Might Also Like

0 comments