Crni Vitez

1/26/2015

Peugeot 907 V12 Concept

Francuzi nisu neka automobilska nacija orijentisana ka proizvodnji superautomobila. Za to uvek nekako vezujemo Italiju. Velika trojka francuske automobilske industrije je nadaleko poznata po sjajnim gradskim automobilčićima, izuzetnoj ergonomičnosti, inventivnosti, neodoljivom šarmu i udobnosti koja se proteže po bukvalno svim klasama. Ima i onaj stereotip "skupi su Francuzi za održavanje", kao i onaj "mnogo su oni mekani za ove naše puteve". Kako god, ipak su francuski automobili jako česti i omiljeni kako kod nas, tako i u celoj Evropi. Ali, niko, apsolutno niko ne misli ni o Renaultu, ni o Citroenu niti o Peugeotu kao o proizvođaču sportskih automobila. Pogotovo ne kad su u pitanju superautomobili.

Peugeot 907 V12 Concept

Ali, ipak su svi petljali na tom polju u vidu studija, prototipova i koncept vozila. Peugeot je posebno bio aktivan sa sjajnim kreacijama kao što su Quasar, Proxima i Oxia. Nažalost nijedan od njih nije zaživeo i zatišje u tom sektoru je potrajalo skoro dvadeset godina, sve dok nije na salonu automobila u Parizu 2004. predstavljen 907 V12 Concept. Vrlo ambiciozna studija, odmah na prvi pogled je jasno.

Peugeot 907 V12 Concept

907 je zamišljen kao spomenik koji obeležava 40 godina starog Peugeotovog dizajnerskog centra i otvaranje novog. Početak nove ere. Novi dizajnerski jezik, sa ogromnim grilom, koji po prvi put vidimo na ovom modelu, i od tada se isti prenosi na sve regularne Peugeotove automobile. Iskreno, nikad mi se nije dopadala ta njuška na nekoj trista-sedmici, kao neka razjapljena usta i neke izvijene oči, baš je bilo neprimereno. Na sportskom GTu sa ogromnom haubom itekako ima smisla. Dozvoljeno je, čak poželjno, biti agresivan.

Peugeot 907 V12 Concept

Kada pogledamo bočnu stranu, tek tu dolazi do izražaja pregršt agresivnih dizajnerskih rešenja, skladno upakovanih u jednu stamenu celinu. Zadnjim delom dominira linija koja evocira velikane GT nasleđa kao što je, recimo, Ferrari 250 GTO. Linija produžava dalje i nežno se lomi na mestu gde bi, da nije velikog staklenog krova, bio vrh šoferšajbne. Krov daje celom automobilu jednu prozračnu vrednost, umnogome smanjujući količinu crno ofarbanih površina. Samo ga zamislite u nekoj drugoj boji, taj efekat ne bi toliko dolazio do izražaja. 

Peugeot 907 V12 Concept

Dizajnerski gledano, najatraktivnija celina se nalazi na malenom prostoru između vrata i prednjih točkova. Hauba je potpuno čudno iskrojena tako da imamo taj "Z" profil posmatrano sa strane, ispod kog dolaze tri izdašne rešetke za hlađenje, dok se na dnu ove agresije nalaze dve ispušne cevi, sugerišući neukrotivu moć motora. Intake trubice su pod staklenim poklopcem, i to je jedan od najelegantnijih detalja koje sam ikad video na automobilu. Spojili su dva V6 agregata u jedan i dobili čudovište koje isporučuje 500 konjskih snaga. Inače, 907 je jedan od onih koncept automobila koji je u potpuno voznom stanju, nije samo neka izložbena lutka. Šasija je od karbon fibera, vešanje je nezavisno, a pogon samo na zadnje točkove. U unutrašnjosti dominira koža i alkantara. Svi elementi potrebni za jedan dominantan GT su bili tu, jedino što nikada nije pušten u proizvodnju. Velika šteta. 

1/18 Bburago Peugeot 907 V12 Concept
1/18 Bburago Peugeot 907 V12 Concept
1/18 Bburago Peugeot 907 V12 Concept

Model je svakako jedan od boljih Bburagovih radova. Linija i proporcije su dobro pogođene, a tek kada zađemo u detalje i "sitna crevca" uviđamo da ipak nije reč o nekom skupljem proizvođaču. Na prednjem delu zatičemo majušnu tablicu "907", kao što je i pravi automobil nosio na premijeri. Grill nije pravi, samo je reljefno naglašen, ali je oivičen "hromiranom" lajsnom. Peugeot znak je korektno izliven, farovi su solidno odrađeni, jedino poziciona svetla sa pinovima kvare ukupni utisak frontalnog dela modela. Točkovi jako lepo izgledaju, sa sve malim Peugeot znakom, diskovima i čeljustima kočnica. Zadnji su, prirodno, širi od prednjih. 

1/18 Bburago Peugeot 907 V12 Concept
1/18 Bburago Peugeot 907 V12 Concept

Onaj najagresivniji deo koji sam gore pominjao malo pada u vodu jer su rešetke urađene u vidu nalepnica, ali to se vidi samo kada pogledate iz blizine. Izduvne cevi su tu, u svoj sili i slavi! A kad podignemo poklopac haube, vidimo da su one i unutra, razvučene do motora. Motor ima čak i sitne "V12" ispise, a deo pod "staklom" dominira čak i kad se hauba otvori, kao da je škrinja za neku najvreniju stvar na svetu. Opruge amortizera su ofarbane u žuto, mnogo lep momenat, i odaje utisak da se Bburago potrudio i više nego što bismo očekivali.

1/18 Bburago Peugeot 907 V12 Concept
1/18 Bburago Peugeot 907 V12 Concept

Retrovizori, prag pod vratima i kvaka su tu, odrađeni, nije nešto za padanje u nesvest, ali su ispoštovani. Kokpit je verno ispraćen, ofarban, čak je i navigacija tu u vidu nalepnice, a sve se to lepo vidi zahvaljujući velikom providnom krovu! Ovde ipak nisu smeli da omanu jer se sve jasno vidi. Pod poklopcem prtljažnika je i set specijalno dizajniranih torbi, ali one ne mogu da se izvade već su samo izlivene sa celokupnom plastikom tog dela unutrašnjosti. 

1/18 Bburago Peugeot 907 V12 Concept
1/18 Bburago Peugeot 907 V12 Concept

Zadnji farovi izgledaju sočno, kao deo nekog voćnog kolača, a između njih se šepuri još jedan Peugeot znak, hromirana tablica i grandiozni difuzor. Opet kvare malo utisak poziciona svetla sa svojim pinovima, ali dobro, takve stvari i dalje nalazimo i na modelima koji su mnogostruko skuplji tako da to i ne mogu da posmatram kao neku enormno bitnu falinku u ovom cenovnom rangu. 

1/18 Bburago Peugeot 907 V12 Concept
1/18 Bburago Peugeot 907 V12 Concept

Sa donje strane uviđamo isti taj difuzor i izrazito veliki motor. Tu su i ispisi Bburago, Peugeot 907 Concept, 1/18, Made in China i 11350. 

1/18 Bburago Peugeot 907 V12 Concept
1/18 Bburago Peugeot 907 V12 Concept

907 možda nije među najtraženijim modelima na tržištu ali je svakako vrlo bitan potez. Odličan je dodatak svakoj kolekciji superautomobila, svakoj kolekciji Francuza, a za one koji skupljaju koncept automobile ovo je prosto "a must have item." Ne zaboravite da ga jedino Bburago radi, a pritom je jedan od najboljih Bburago modela koje su ikad radili. Toplo preporučujem svima koji skupljaju 1:18 razmeru. Oni koji bi tek da se upuste u ove vode, slobodno pokupite 907 u obližnjoj Dexy Co prodavnici, jer ovo je odličan način da se započne kolekcija.  

1/18 Bburago Peugeot 907 V12 Concept
1/18 Bburago Peugeot 907 V12 Concept

Za sve detaljne informacije o kompletnoj ponudi Bburago modela kod nas pogledajte sajt kompanije Dexy Co ili ih kontaktirajte putem njihove Facebook stranice

You Might Also Like

0 comments