Almanah XIII: AMC Rebel

4/12/2015

AMC Rebel The Machine

Kakva je to lista, spisak, knjiga, tom ili almanah bilo kakvih automobila ako se na listi ne nalazi barem jedan pravi amerikanac, pravi čistokrvni muscle car? Ne smem da omanem, ne smem da izdam jednu od svojih velikih ljubavi, a to su upravo ovi nepopravljivo preterani automobili, sazdani za neka romantičnija vremena.

AMC Rebel The Machine

Tada nije bilo bitno ni koliko troši, ni koliko to košta, sipaj, gazda, do vrha. Takođe, to je moglo u zemlji mogućnosti, gde su svi putevi savršeno pravi, gde je asfalt uvek nov novcijat. Tada je šestopaket piva bio deo obavezne svakodnevne vozačke opreme a pojasevi ili nisu postojali ili se nisu vezivali (zavisno od modela). Tada su bile popularne ludački jarke boje, a svaka nalepnica limitirane edicije je dodavala po barem nekoliko konja više.

AMC Rebel The Machine

Automobili su bili izvajani tako da pre svega izgledaju moćno, da iz svakog ugla i perspektive izbija agresija. Danas imamo aerodinamiku, zaštitu pešaka i diode, ali zar nije to sve pomalo jednolično i dosadno? Mustang je pokrenuo celu lavinu imenu inspirisanih divljim životinjama, i svako je hteo da kupcu proda „nešto novo, nešto divlje“…

AMC Rebel The Machine

Za kratkih nekoliko godinica kojima su harali muscle cars, pojavilo se pregršt modela, sa nebrojeno mnogo verzija i edicija, ali jedan od njih je nešto stvarno specifično, prava mašina za sladokusce. Ragbista, kad bi bio čovek. Buntovnik, a mašina. Čak su ga i farbali u boje zastave Sjedinjenih Američkih Država. Ako ga do sada nikad niste pred sobom videli – AMC Rebel The Machine.

AMC Rebel The Machine

Za one koji ne znaju, AMC više ne postoji, od 1988. godine. Svojevremeno to je bio najveći konglomerat, spoj Nasha i Hudsona, nastao davne 1954. U svojoj dugačkoj istoriji ostavili su za sobom finu gomilicu vrlo zanimljivih sprava. Kada je muscle car bolest krenula da opseda Ameriku, AMC nije dugo bio stranac već su i oni krenuli sa svojom ofanzivom na tržište.

AMC Rebel The Machine

Rebel je osnovni model, koji je pravljen od 1967. do 1970. Postojale su sve moguće vrste karoserija, pregršt raspoloživih motora kao i menjača. The Machine je bio, takoreći, zaseban trim level, muscle car verzija, i pravljen je samo 1970. godine. Prvih hiljadu su imali tu ekskluzivnu livreju sa bojama Amerike, ali posle su ih štancovali i kao jednobojne, sa crnim haubama.

AMC Rebel The Machine

Ovaj dražesni mladić i ja delimo rođendan, i zato mi je specijalno drag, iako je on stariji 11 godina. Prezentovan je javnosti kako bi popravio imidž kompanije i mamio kupce da uzmu možda neki drugi model ako im je ovaj već previše. A bio je poprilično nasviran sa nekih 340 „konja“ iz 6,4 litara zapremine, posebnim točkovima, izmenjenim menjačem i mnogim drugim cool igračkama poput obrtomera integrisanog u haubu. Tadašnjih 3.475 zelembaća vam je obezbeđivalo ozbiljan komad zabave, a uz doplatu mogli su se pazariti razni dodatni performance paketi koji su mogli da doteraju i do 500 „konja“.

AMC Rebel The Machine

Ukupno ih je napravljeno 2.326 komada ali mnogi nisu preživeli, što zbog zuba vremena, što zbog toga što su voženi sa puno ljubavi, hrabrosti i bezbrižnih laktova izbačenih kroz prozor. Kakav automobil… Kako se vama čini, Kamarovci i Mustangovci?

You Might Also Like

0 comments